Binnenland
KRO-NCRV

'Zonder supporters in stadions kan je net zo goed stoppen met voetballen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zonder supporters in stadions kan je net zo goed stoppen met voetballen'

De politie-inzet bij voetbalwedstrijden trekt agenten weg uit de wijken. Daarom moeten wedstrijden in de eredivisie tijdelijk zonder publiek worden gespeeld, vindt voorzitter Wim Groeneweg van politiebond ACP. John de Jonge, voorzitter van de supportersvereniging FC Groningen vindt dat een slecht idee. "Voetbal speel je juist voor het publiek", zegt hij in Spraakmakers.

'Zonder supporters gaan clubs failliet'

"Het raakt me, want mijn club is mij heel erg dierbaar", zegt luisteraar en Feyenoord-supporter José Visser. "Ik vond de coronatijd een verschrikkelijke periode, dat we er niet naartoe konden. Blijdschap, verdriet, je deelt alles met elkaar in het stadion: bekende mensen, onbekende mensen, iedereen is gelijk."

"Als er geen supporters komen kan je net zo goed stoppen met voetballen", vindt Visser. "Dan gaan de clubs failliet." Hij denkt dat het kan helpen om de uit-supporters thuis te laten zodat er minder kans is op incidenten tussen groepen supporters.

Hele groep straffen

John de Jonge, voorzitter van de supportersvereniging van FC Groningen, is niet blij met het voorstel van politiebond ACP. "Voetbal speel je juist voor het publiek. En ik denk dat vergeten wordt dat betaald voetbal de maatschappij 2 miljard euro per jaar oplevert. Naast de maatschappelijke rol is het een tak die geld oplevert."

Geen uitpubliek meer bij een wedstrijd vindt De Jonge dan ook geen oplossing. "Er zijn er natuurlijk mensen die zich misdragen. Maar dan ga je dus de grote groep welwillende ook straffen. Ik denk dat dat de verkeerde manier is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ideologie van politie is uitgehold

"We staan al heel lang onder water", zegt Jan Struis, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond. "Eigenlijk is de ideologie van de nationale politie is structureel uitgehold."

Struis is zelf een groot voetballiefhebber, zegt hij. "Ik ben Spartaan in hart en nieren. En ik zit ook gewoon bij elke wedstrijd op de tribune. Maar genoeg is genoeg. Dus we moeten nu niet meer alleen maar praten. We moeten nu echt hele zware keuzes maken."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie