Binnenland

Kabinet: alle evenementen tot 1 juni verboden en strenger optreden afstandsregels

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet: alle evenementen tot 1 juni verboden en strenger optreden afstandsregels

[NOS] Alle samenkomsten, zoals evenementen, zijn tot 1 juni verboden. De ondergrens van 100 mensen verdwijnt, heeft minister Grapperhaus bekendgemaakt. Op die manier wil het kabinet de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Daarnaast krijgen burgemeesters meer mogelijkheden om op te treden als burgers zich niet aan de corona-adviezen houden. Ze kunnen dan makkelijker winkels, parken, speeltuinen of stranden afsluiten als daar te veel mensen dicht op elkaar staan.

De meeste betrokken ministers kwamen vandaag bijeen voor een nieuw crisisoverleg over de virusuitbraak. Vanavond is er nog een overleg tussen minister Grapperhaus en de burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio.

Forse boetes

Het kabinet kiest niet voor een volledige lockdown, waarbij mensen hun huis alleen nog mogen verlaten voor het hoogstnoodzakelijke. Wel krijgen burgemeesters dus de mogelijkheid om sneller een noodverordening in te stellen, om samenscholingen te verbieden. Op overtreding komen boetes te staan. "Voor Nederlandse begrippen forse boetes", zei Grapperhaus. Die kunnen oplopen tot 400 euro voor burgers.

Winkels moeten een "scherp deurbeleid" gaan voeren, zodat er niet te veel mensen tegelijk binnen zijn. Dat beleid moet aan de deur duidelijk gemaakt worden. Als winkeliers zich daar niet aan houden, kan de burgemeester een boete van 3000 tot 4000 euro uitschrijven of tot sluiting overgaan. Kappers en schoonheidsspecialisten moeten sowieso hun deuren sluiten, vanwege het nauwe contact tussen het personeel en klanten.

Een overzicht van de nieuwe maatregelen:

  • Alle bijeenkomsten, ook met minder dan honderd mensen, worden verboden. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften wordt een uitzondering gemaakt.
  • Het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft staan. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, om boodschappen te doen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen mag, maar niet in een groep. Ook moet de 1,5-meter-regel in acht worden genomen.
  • Binnenshuis geldt vanaf nu: maximaal drie mensen op bezoek. Dat betekent dus dat veel verjaardagsfeestjes niet kunnen doorgaan.
  • Als iemand koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuisblijven. Uitgezonderd zijn mensen met een 'cruciaal' beroep.
  • Winkels en openbaarvervoerbedrijven moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Te denken valt aan een deurbeleid. Ook vakantieparken moeten dergelijke maatregelen nemen.
  • Mensen met 'contactberoepen' als kappers en schoonheidsspecialisten mogen hun beroep tot 6 april niet uitoefenen.
  • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is, bijvoorbeeld parken, stranden of bepaalde wijken. Bij groepen van drie mensen of meer, gezinnen uitgezonderd, kan worden opgetreden. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen van 400 euro. Parken, stranden en campings kunnen worden gesloten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie