Binnenland
KRO-NCRV

D66: 'Kabinet te laat met coronamaatregelen middelbare scholen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: 'Kabinet te laat met coronamaatregelen middelbare scholen'

Paul van Meenen, onderwijswoordvoerder namens D66 in de Tweede Kamer, is allerminst optimistisch over de situatie op middelbare scholen. "Ik vraag al weken om duidelijkheid. De overheid moet proactief helpen bij het waarborgen van de veiligheid op scholen", aldus het Tweede Kamerlid.

Vanochtend werd bekend dat de koepel van middelbare scholen wil dat leerlingen mondkapjes in gangen en kantines gaan dragen. Niet in de klas, wanneer ze op hun stoel zitten. "Dat komt nogal armoedig op mij over", reageert Van Meenen bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Hij had liever gezien dat een dergelijk advies vanuit het kabinet was gekomen, niet vanuit de scholen zelf. "De overheid moet ervoor zorgen dat scholen open kunnen blijven en leraren gezond blijven. De VO Raad (de betreffende scholenkoepel) is een leuke club, maar die gaat hier helemaal niet over", vervolgt Van Meenen.

Een oproep van hun hand is volgens het Kamerlid veel te vrijblijvend. "De overheid moet dit doen. We moeten ten koste van alles voorkomen dat we teruggaan naar de situatie in maart", hij verwijst naar het moment waarop het besluit voor sluiting van alle scholen ook primair vanuit de scholen zelf kwam.

Ventilatiesystemen

Terwijl de laatste weken het aantal besmettingen op middelbare scholen verder toeneemt, zei premier Rutte gisteren in de Tweede Kamer nog expliciet dat zijn mondkapjesadvies niet voor scholen geldt. Het is nog onduidelijk of het kabinet dat standpunt wijzigt naar aanleiding van de oproep van de scholenkoepel.

Ook komt er vandaag een rapport naar buiten over hoe het staat met de ventilatiesystemen op scholen. Een ander belangrijk element om het risico op besmettingen te mitigeren. Van Meenen, zelf jaren actief geweest in het onderwijs, zegt daarover: "Afgaand op de 33 jaar dat ik op scholen rondliep, kan ik mij niet voorstellen dat die ventilatie overal op orde is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie