Binnenland

Strandpaviljoens vaker hele jaar open: 'Windkracht elf kunnen we doorstaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strandpaviljoens vaker hele jaar open: 'Windkracht elf kunnen we doorstaan'

Steeds meer strandpaviljoens blijven het hele jaar open. Van de 321 paviljoens aan de kust zijn er 162 ook in de winter open, zegt de Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten. Vijf jaar geleden waren dat er nog zo'n 120.

De strandpaviljoens zijn de laatste jaren luxer geworden en daardoor is het volgens de exploitanten logischer om open te blijven. "Je hebt een hele ontwikkeling gehad", zegt Stephan van der Stee namens de exploitanten. "Het begon met strandtenten met broodjes kaas en kroket, dat breidde uit naar restaurants met feesten en partijen. Inmiddels heb je mooie formules die het hele jaar open kunnen blijven."

Het grote voordeel is dat de paviljoens niet afgebroken en weer opgebouwd hoeven te worden. Er zijn nog andere voordelen, zeggen de exploitanten. "Het geeft het personeel meer zekerheid. Je kan de kok bijvoorbeeld een jaarcontract geven", zegt Van der Stee.

Verslaggever Jeroen Schutijser bezocht het strand van Scheveningen, waar nu één strandtent het hele jaar open is:

Windkracht elf


Het drukste strand van Nederland, dat van Scheveningen, is relatief laat met de trend. Dit jaar mag strandpaviljoen De Waterreus als enige het hele jaar openblijven. "Het heeft jaren geduurd voordat Scheveningen eraan wilde", zegt Sebastiaan Bergen Henegouwen van De Waterreus. "Er zijn een heleboel bouweisen waaraan je moet voldoen. Je kunt niet zomaar je oude restaurant gebruiken. Alles is verbouwd en gloednieuw aangeschaft."

Hij is er dan ook zeker van dat zijn paviljoen bij een stevige storm overeind blijft. "Windkracht elf kunnen we doorstaan. Misschien kun je dan niet op het terras zitten, maar binnen zijn klanten ook dan van harte welkom."

Ster advertentie
Ster advertentie