Binnenland
AVROTROS

Thuisbezorgd en gezond eten combineren doe je zo

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thuisbezorgd en gezond eten combineren doe je zo

Hoe vaak laat jij een maaltijd thuis bezorgen? Uit een analyse van Foodservice Instituut Nederland (FSIN) blijkt dat we steeds vaker kiezen voor kant-en-klare maaltijd en thuisbezorgd. "We hebben vaak geen zin of geen tijd om te koken en gaan dan op zoek naar een makkelijk alternatief", zegt Inga Inga Blokker, directeur FSIN in Blok&Toine.

Het laten bezorgen van maaltijden zit al jaren behoorlijk in de lift. Het is een goed alternatief als je geen zin of tijd hebt om te koken. "Ook is er door corona op het moment weinig te beleven en gaan we op zoek naar andere genietmomenten", vertelt Blokker.

Bij thuisbezorgd gaat het volgens Blokker vooral om de beleving en het ervan genieten. "Het maakt dan niet uit of het ongezond is." Over het geheel gezien, gaat het erom dat je het in balans houdt, en dat je niet alleen ongezond eten laat thuisbezorgen.

Kant-en-klaar maaltijden kunnen best gezond zijn

Als het gaat om kant-en-klaar maaltijden zijn we vaak nog wat huiveriger. Blokker: "Het heeft een slecht imago. Dat het te veel zout bevat bijvoorbeeld, maar er zijn tegenwoordig hele goede en gezonde kant-en-klaar maaltijden te vinden in de supermarkt."

Ook verspakketten zijn steeds populairder. "Dan kook je wel zelf waardoor we het idee hebben dat we gezond bezig zijn, zonder na te hoeven denken over wat je moet gaan koken. Zelf koken helpt om ons te doen geloven dat het gezond is."

Niet plannen zorgt voor een kettingreactie

Eten wordt volgens Blokker steeds meer gezien als een manier te ontspannen. "Jongere generaties vinden dat zij recht hebben om te genieten en daar gebruiken zij eten voor." Daar komt bij dat zij minder vaak van tevoren plannen wat ze de rest van de week gaan eten.

"Dat zet een kettingreactie in beweging", legt Blokker uit. "Als je 's avonds na een lange werk- of schooldag nog na moet denken over je avondeten, zorgt dat voor impulsieve keuzes. Dat maakt het makkelijk om te kiezen voor een maaltijd buiten de deur of iets thuis te laten bezorgen."

Genieten van lekker eten

Wanneer de horeca in beeld komt, gaat het volgens Blokker dus niet meer vooral over gezondheid, maar om genieten. "Wanneer we zelf koken, vinden we het koken van een gezonde maaltijd wel heel belangrijk."

Voor Blokker gaat het vooral over balans. "Vrijwel niemand zal zijn eten zeven dagen per week kant-en-klaar aan huis laten bezorgen. We kiezen wel vaker voor gemaksalternatieven, maar thema 'gezond eten' blijft belangrijk. Bedrijven die erin slagen om beiden voor de consument mogelijk te maken, hebben het gouden ei uitgevonden."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie