'Gemeenten zijn de grip op de jeugdzorg totaal kwijt'
- Nieuws
- 'Gemeenten zijn de grip op de jeugdzorg totaal kwijt'
Zorgcowboys in de jeugdzorg strijken onrechtmatig hoge winst op zonder dit opnieuw in de zorg te investeren. Dat blijkt uit een analyse van Kurtosis dat zij hebben uitgevoerd op verzoek van Binnenlands Bestuur waarin zij de jaarrekeningen uit 2019 onder de loep hebben genomen. En dat terwijl het kabinet miljarden extra beschikbaar stelt aan gemeenten ter compensatie van de tekorten in de jeugdzorg.
Video niet beschikbaar
"Dit is een enorm probleem. We moeten ons afvragen wat hier gebeurt, want volgens mij weet niet dat", zegt Maaike van der Aar van Vakbond FNV in Blok&Toine. Wel moet er volgens haar een onderscheid worden gemaakt tussen de grote organisaties die lid zijn van de branchevereniging en minder winst maken en de kleinere die geen lid zijn die de grote winsten maken."
Absurde bedragen
De meeste aanbieders maken minstens tien procent winst, maar er zijn zelfs zorgaanbieders die maar liefst twintig procent winst maken. "Een 'normale' winst is drie tot zeven procent. Als je dan winst maakt, moet dat terugvloeien in ontwikkeling voor medewerkers of goede panden. Winst in de jeugdzorg is een raar begrip. Het gaat om publiek geld."
Het gaat om absurde bedragen en Van der Aar vraagt zich dan ook sterk af hoe dit kan gebeuren, terwijl de gemeenten aangeven te kampen met tekorten op de jeugdzorg. "Dan geef je het toch op een rare manier uit."
Tasten in het duister
"De gemeenten lijken de grip op de jeugdzorg compleet kwijt", zegt Van der Aar. "De belangrijke kengetallen over hoeveel organisaties er zijn in de jeugdzorg, hoeveel mensen daar werken en hoe lang de wachtlijsten zijn, hebben we sinds jaar en dag al niet in Nederland."
De gemeenten krijgen nu nog eens 1,9 miljard euro om die tekorten op te vangen. "Dat komt vervolgens in een grote pot en vanaf dat moment weet niet meer waar dat geld naartoe gaat. Er gaat veel naar winst in de sector, administratie en coördinatie van de zorg. Er komt dus geen cent terecht bij de medewerkers in de jeugdzorg."
Van der Aart stelt dat de gemeenten zelf het toezicht moeten houden op wie zij inkopen voor de jeugdzorg. "Aan de voorkant moeten zij voorwaarden stellen op de winstmarge. Het geld moet geoormerkt worden. Het moeten duidelijke te besteden gelden zijn en we moeten beseffen dat geld dat naar de gemeente gaat voor de jeugdzorg, niet betekent dat het geld ook naar de jeugdzorg gaat."
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.