Binnenland
MAX

Er moet snel duidelijkheid komen over de basisbeurs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er moet snel duidelijkheid komen over de basisbeurs

Voor velen was het goed nieuws toen bleek dat het kabinet Rutte IIII het leenstelsel gaat afschaffen. De basisbeurs komt terug. Maar dat is pas in september 2023. De studenten die DIT najaar willen beginnen met een opleiding weten nog steeds niet of ze onder het oude leenstelsel vallen of dat er een overgangsregeling voor ze komt. Bij het Ministerie van Onderwijs zeggen ze dat er snel duidelijkheid komt, maar niet wanneer. Aankomende studenten en onderwijsinstellingen maken zich grote zorgen over die voortdurende onduidelijkheid.

Wat is er erg aan dat we nog niet weten wat er gaat gebeuren met de studenten die starten in september?

Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging van Hogescholen: 'We zijn heel bang dat scholieren en aspirant-studenten hun studie een jaar gaan uitstellen als niet heel duidelijk wordt hoe en of ze gecompenseerd worden. Er zijn nu al grote tekorten op de arbeidsmarkt, het zou echt een ramp zijn als een hele lichting een jaar later begint uit financiƫle prikkels.'

'De samenleving zit te springen om goed opgeleide mensen en jongeren verliezen zelf ook een jaar. Ze moeten heel goed berekenen wat het ze nou eigenlijk kost en wat het ze oplevert als ze snel aan het werk kunnen.'

Wanneer moet er meer duidelijk komen?

'Zo snel mogelijk, voor 15 april horen de numerus fixus en selectie studenten of ze door zijn, dan zullen ze een besluit willen nemen. Misschien lukt het ze volgend jaar niet weer om door de selectie te komen voor hun droomstudie.

Ook voor het hoger onderwijs zou het op de lange termijn heel schadelijk kunnen zijn; als het ene jaar een lichting heel dun is en het volgende jaar heel vol, krijg je ook lastige toestanden.

Je hoort Villa VdB van maandag t/m donderdag van 14:00 tot 15:30 uur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie