Binnenland
KRO-NCRV

‘Nog een heel kerkhof vol geliquideerden’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Nog een heel kerkhof vol geliquideerden’

In de zaak 'Marengo' staan 16 verdachten terecht voor liquidaties en pogingen tot moord. Het OM schetst het beeld van een geoliede moordmachine. "Dit wordt opnieuw het proces van de eeuw, er wordt nog volop onderzoek gedaan", zegt NRC-misdaadverslaggever Jan Meeus in 1 op 1.

Opdrachtgever Ridouan T. geldt als de meest gezochte crimineel van Nederland. Niemand weet waar hij is, "maar vermoedelijk houdt hij zich ergens op in Zuid-Amerika", zegt Meeus. Zijn advocaat, Inez Weski, werd door de Officier van Justitie gevraagd waarom hij niet in de rechtbank zat. Ze wil er niets over zeggen.

‘Nog een heel kerkhof vol geliquideerden’

Een week na de levenslange veroordeling van Willem Holleeder start in de Amsterdamse rechtbank het Marengo-proces, tegen 16 verdachten die rijk werden van de cocaïnehandel en berucht zijn vanwege meerdere liquidaties, onder andere in de Staatsliedenbuurt. Het proces wordt nog groter, omdat het onderzoek nog loopt. Ook de zaak tegen een corrupte agent komt er nog bij.

Kroongetuige

Kroongetuige Nabil B., verklaart deze week in de rechtbank hoe die moordmachine wordt geleid. Justitie heeft nu ook zijn versleutelde telefoon in handen. De kroongetuige zelf heeft al over 13 moorden een verklaring afgelegd. "Er zijn vermoedelijk nog hele kerkhoven vol geliquideerd", zegt Meeus. Hij verwacht ook dat er gedurende het proces meer moorden ten laste zullen worden gelegd.

Frustratie

"Binnen de recherche hoor ik frustratie dat er te weinig kennis is over de grote smokkelnetwerken in Nederland", legt Meeus uit. Er zijn volgens hem te weinig mensen en middelen. Justitie-minister Grapperhaus zegt nu dat hij drugs op festivals gaat aanpakken. "Symboolpolitiek", vindt Meeus.

Cocaïne legaliseren?

Volkszanger Dries Roelvink gooit een knuppeltje in het hoenderhok. Hij vraagt zich hardop af of de liquidaties vanwege de cocaïnehandel zullen stoppen als de harddrug wordt gelegaliseerd. Meeus erkent dat 'er een hoop morele bezwaren zijn', maar vindt een discussie goed, een groot deel van de criminaliteit is immers druggerelateerd.

"De tijd is rijp voor moedige politici die het debat willen voeren over legalisering van cocaïne. Op deze manier doorgaan is zinloos."

De zaak tegen de liquidatiebende van T. zal een aantal jaren gaan duren, verwacht Meeus. "Op z’n vroegst volgt er in 2021 een uitspraak." Het is de vraag of de Most Wanted van Nederland dan gevonden is.

Ster advertentie
Ster advertentie