Binnenland
BNNVARA

Weg met zwerfafval: ga ploggen!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Weg met zwerfafval: ga ploggen!

Elf jaar geleden liep Nico Paridon al rennend en rapend met een vuilniszak op de Bussumse hei omdat hij zich ergerde aan al het afval dat hij tegenkwam. Tegenwoordig lopen er hele groepen wandelaars en hardlopers afval op te rapen, zoals de Zenderpiraten van Erik Wierstra. Zijn hardloopgroep gaat elke maand een rondje 'ploggen' door IJsselstein en Vroege Vogels fietste een stukje mee.

Zwerfafval in de natuur

De straten, parken en bossen van Nederland liggen vol met blikjes, plastic flesjes en verpakkingsmateriaal. Al dat zwerfafval is enorm slecht voor de natuur wat het meeste materiaal vergaat niet en kan eeuwig blijven liggen. Daarnaast eten dieren het afval op en het komt in het water terecht. Maar, om al dit zwerfafval op een fitte manier te verzamelen kan je nu gaan 'ploggen'.

Quote

Maar niet alleen wandelaars, ook steeds meer hardlopers 'ploggen'.

De plogging- trend is afkomstig uit Zweden en is in Nederland ook al ontzettend populair. Plogging is een combinatie van het Zweedse woord voor oprapen: 'plocka up' en jogging. Er zijn een hele hoop mensen die tijdens het wandelen het afval dat ze tegenkomen oprapen en in de prullenbak gooien. Maar niet alleen wandelaars, ook steeds meer hardlopers 'ploggen'. Hardloopgroepen wisselen hun trainingen af met een rondje ploggen. Er worden zelfs ploggingruns en trashtivals (trash festivals) georganiseerd.

Tegenwoordig hoeft afval oprapen niet meer in je eentje: er bestaan ontzettend veel initiatieven die afval opruimen leuk maken. Dus wil jij ook je steentje bijdragen en het afval op straat en in de natuur verminderen? Wij zetten drie manieren voor je op een rij:

1. Trashdating

Als Relatieplanet of Tinder niks voor jou zijn kun je ook gaan trashdaten. Trashdating is het leren kennen van nieuwe mensen tijdens het verzamelen van afval. Je kan op de site aangeven of je op zoek bent naar een nieuwe liefde of leuke contacten. Trashdating organiseert ook nog verschillende evenementen en activiteiten zoals plastic attacks, trashlesstival en trashbingo.

2. Troeptrimmen

Op deze website vind je tips over hoe je op een sportieve manier zwerfafval op kan ruimen. Maak er bijvoorbeeld een work-out van! Terwijl je een blikje of een zakje opraapt kun je ook squats of lunges doen, zo sport je en maak je je leefomgeving schoon. Ook bieden ze een programma aan voor gemeentes om op eigentijdse en innovatieve manier het zwerfafval in de gemeente aan te pakken.

3. Plogging Amsterdam

Op deze Facebookpagina staan verschillende evenementen van mensen die een rondje gaan ploggen in de buurt van Amsterdam. Een verzamelplaats voor alle vuilrapers die alleen door de stad lopen maar ook graag Amsterdammers treffen om een keer samen te gaan.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie