Binnenland
WNL

Hubert Bruls: horeca en cultuur moeten zo snel mogelijk open

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hubert Bruls: horeca en cultuur moeten zo snel mogelijk open

De horeca- en de cultuursector moeten zo snel mogelijk open. Dat zei de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, in het radioprogramma Sven Op 1. Het kabinet moet daar, als het aan Bruls ligt, vanmiddag al een besluit over nemen. “Ik zie de deur duidelijk open gaan. Anders is er dinsdag geen houden meer aan.”

Video niet beschikbaar

Vanmiddag is er een extra vergadering van het Veiligheidsberaad. Dan horen de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s wat er in het laatste OMT-advies staat, en wat het kabinet gaat besluiten. Eerder had Bruls het kabinet opgeroepen deze week nog duidelijkheid te geven voor de horeca- en cultuursector. Deze duidelijkheid is nog niet aan Bruls toegezegd. “Wij hadden veel liever gehad dat deze week al iets gezegd was, maar het is al vrijdag. Ik ben net iets te praktisch om een strijd te gaan voeren over vrijdag of dinsdag.”

Niet langer uit te leggen

Het huidige coronabeleid is volgens Bruls in ieder niet langer meer uit te leggen. “Als het verhaal er niet meer is, dan zijn er ook geen beperkingen meer. Een half jaar geleden hadden we dit misschien nog wel geaccepteerd, maar de beleving is nu compleet anders.”

Bruls is van oordeel dat het kabinet bij de vorige persconferentie al veel meer ruimte had moeten geven voor de cultuur en horeca. Het feit dat het kabinet dat toen niet heeft besloten, is volgens hem een fout. “Die lockdown in december was voor winkeliers een enorme dreun, in de drukste week van het jaar. Dat was een voorzorgsmaatregel. Als je dat uit voorzorg doet, dan moet je na een paar weken ook zeggen: ‘We gaan terug naar af’.”

Ster advertentie
Ster advertentie