Binnenland
EONOS

Iedereen kan winnen in de Formule 1, althans dat is het plan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iedereen kan winnen in de Formule 1, althans dat is het plan

Het moet in de Formule 1 spannender worden. Meer spektakel, meer teams die meedoen om de prijzen en minder voorspelbaarheid. En dus kwam eigenaar Liberty Media met een plan: een budgetlimiet.

Een maximaal bedrag voor elk team. Maar volgens commentator Louis Dekker is het plan een kansloze missie. "Als je zegt dat het goedkoper moet, dan zal het ooit echt wel wat goedkoper worden, maar Fernando Alonso - tweevoudig wereldkampioen - zei het eigenlijk wel treffend. Als ze willen dat er tien teams meedoen om de prijzen, moeten ze stoppen en opnieuw beginnen. Want gelijkheid is er in deze sport nog nooit geweest."

Dit jaar - en de voorgaande jaren - zijn er eigenlijk maar drie teams die überhaupt kans maken om een grand prix te winnen. Mercedes, Ferrari en Red Bull. "En dat zijn precies de teams die niets van zich laten horen over dit plan, die zijn heel voorzichtig. De andere teams spreken zich wel uit en zijn enthousiast", aldus Dekker.

'Nieuw plan Formule 1 is kansloze missie'

Dat er wat moet veranderen, daar is iedereen het over eens. De eerste race, in Australië, was saai. Max Verstappen zei na afloop dat hij de tv had uitgezet als 'ie naar de race had moeten kijken. "In een samenvatting van vijf of zeven minuten is het leuk, maar 1 uur en 45 minuten.. Dat kan je een kijker bijna niet aan doen", vindt ook Dekker.

Het plan om de Formule 1 op de schop te gooien is een plan voor de toekomst. Voor nu is het hopen op spanning, bijvoorbeeld dit weekend in Bahrein. Tijdens de eerste vrije training kampte Max Verstappen met pech. "Hij heeft alleen wat kunnen sputteren en is vervolgens in beeld geweest terwijl hij zijn eigen auto aan het duwen was."

Toch is dat allemaal niet zo heel rampzalig volgens Dekker. "De tweede training was veel belangrijker want die was in het donker, net zoals de kwalificatie en de race." Daarin ging het wel goed voor Verstappen, hij werd vijfde. Zaterdag rond 17.00 uur komt het eerste echt belangrijke meetmoment, dan staan de kwalificaties op het programma. In het donker en dan maar hopen op spektakel.

Ster advertentie
Ster advertentie