Binnenland

NPO Radio 1 heeft beste radiovormgeving van het jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NPO Radio 1 heeft beste radiovormgeving van het jaar

De programma-tunes van NPO Radio 1 zijn uitgeroepen tot de beste radiovormgeving van het jaar.

De makers - Jeroen Kuitenbrouwer, Ward Henselmans en Daan Jansen - zijn vanavond onderscheiden met de BUMA Award voor beste radiovormgeving. Het gaat om de programmatunes die zijn gemaakt toen de programmering in 2016 werd opgefrist.

Jeroen Kuitenbouwer vertelde over de prijs in Langs de Lijn En Omstreken:

Jeroen Kuitenbrouwer blij met prijs voor tunes NPO Radio 1

Pingpongbal

"We wilden NPO Radio 1 net even anders laten klinken dan je zou verwachten van een nieuwszender", aldus Jeroen Kuitenbrouwer.
Wat is de kracht van de vormgeving van deze zender?
"Luisteraars weten wel dat het een nieuwszender is, dus die rode rozen hoef je niet rood te kleuren. We hebben gezocht naar een moderne en toch nieuwswaardige sound, waarbij we creatieve keuzes juist niet uit de weg zijn gegaan. Zo zit er in de tune van het NOS Radio 1 Journaal een pingpongbal verwerkt en hebben we voor Langs de Lijn en Omstreken een mix gemaakt van het oude Quincy Jones geluid met moderne beats. Het is een kleurrijk pakket waarbij elk programma zijn eigen identiteit heeft. Wij vinden de Buma Award een erg mooie waardering hiervan."
Hoe laat jij je inspireren voor nieuwe tunes?
"Als ik op vakantie ga naar het buitenland zoek ik altijd naar lokale instrumenten. Zo heb ik eens een duimpiano uit Bali meegenomen. Dat is een typisch geluid, dat net wat anders is. En ik probeer instrumenten op een andere manier te gebruiken: Tikken op een gitaar in plaats van tokkelen, levert een verrassend geluid op."

Zit er muziek van echte muzikanten in de vormgeving van NPO Radio 1?
"Jazeker. In NOS Radio 1 Journaal zit veel gitaar. In Langs de Lijn En Omstreken blazers die we speciaal hebben laten inspelen. We hebben vaste muzikanten die voor ons werken."
Raken luisteraars snel gewend aan een nieuwe tune van een programma?
"Als je nieuwe tunes introduceert hoor je bijna altijd meer negatieve dan positieve geluiden. Dat viel nu mee bij NPO Radio 1. We kregen van begin af aan veel positieve reacties op de vormgeving waar we nu de prijs mee winnen. Er zijn regelmatig mensen die de tune los willen horen."

Frits Spits

Ook werd radiomaker Frits Spits maandagavond vanavond onderscheiden met een Gouden Harp. De 69-jarige Spits, vooral bekend van het legendarische De Avondspits tot het huidige De Taalstaat, is dankbaar: "De toekenning is natuurlijk eervol, maar ik heb niet anders gedaan dan wat ik voor mijn gevoel moest doen. Dat doe ik trouwens nog steeds. Muziek uitkiezen die me melodisch aanspreekt en die tekstueel verrassend, ontroerend of grappig is. Dat dat niet onopgemerkt is gebleven en een Gouden Harp waard is, stemt me dankbaar."

Alle overige winnaars staan hier.
Dit is de winnende NPO Radio 1-vormgeving van 2016:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie