Binnenland

Experimenten in vijf Utrechtse kroegen

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Experimenten in vijf Utrechtse kroegen

In navolging van proeven met publiek bij voetbalwedstrijden, festivals en een congres, komt er nu een Fieldlab experiment in de kroeg. Vijf Utrechtse kroegen openen de deuren om te onderzoeken hoe je coronaproof een avond kan doorzakken.

"Bezoekers die mee willen doen moeten vooraf een test en zich aanmelden, zodat we ze kunnen monitoren", zei Jaap Donker, directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht, in Nieuws en Co.

Het is de bedoeling dat de proef zoveel mogelijk lijkt op een 'normale' kroegavond. "Mensen mogen alcoholische versnaperingen nuttigen. Er zijn ook mogelijkheden om van een bittergarnituur of borrelhapjes te genieten", zegt Donker.

"Het is wel zo dat iedereen zit en afstand moet houden. Alleen als mensen bewegen, bijvoorbeeld als ze naar het toilet gaan, moeten ze een mondkapje dragen."

Het onderzoek is bedoeld om het gedrag van de bezoekers in kaart te brengen. "Om te zien hoe mensen zich bewegen en welke contacten ze hebben." Tijdens het bezoek aan de kroeg worden ze gevolgd.

Binnen

Terrassen vallen niet onder de proef, het experiment is alleen binnen. Toch is niet alles zoals 'vroeger'. "Je kunt niet met je vrienden ouderwets aan de bar gaan hangen. Daar is het nog te vroeg voor", zegt Pieter Honing van Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. De bezoekers moeten aan een tafel zitten.

Honing hoopt dat de proef goed uitpakt en als uitkomst heeft dat de horeca kan heropenen. "Wij zijn er van overtuigd met alle maatregelen die we nemen, dat het prima kan."

Vanaf 7 april kunnen mensen zich opgeven om mee te doen aan de proef in de kroeg. Er kunnen tijdsloten van 1,5 of 3 uur worden gereserveerd.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie