Binnenland
KRO-NCRV

FNV-voorman Elzinga: 'Noodfonds binnen paar dagen up en running'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV-voorman Elzinga: 'Noodfonds binnen paar dagen up en running'

Binnen een paar dagen is het noodfonds van het kabinet up en running, waardoor er zekerheid is over inkomens voor mensen. Ook voor bedrijven die door de uitbraak van het coronavirus enorme omzet verliezen hebben kunnen aanspraak maken. "Omvallende dominostenen moeten worden voorkomen", zegt FNV-voorman Tuur Elzinga.

FNV-voorman Elzinga: Noodfonds binnen paar dagen up en running

"Met man en macht wordt er dag en nacht gewerkt aan het organiseren van zekerheid", zegt Elzinga over de maatregelen die leiden tot regelingen voor arbeidstijdverkorting en betalen van lonen en maatregelen voor bedrijven met groot omzetverlies.

"We proberen zoveel mogelijk onzekerheid weg te nemen", zegt Elzinga. Helaas benadrukt hij dat niet alle onzekerheid kan worden weggenomen. Elzinga gaat er wél van uit dat de lonen deze maand gestort kunnen worden. "Coulance is nu belangrijk."

Toekomst

Natuurlijk gaat het nu om de nabije toekomst, maar ook over de langere termijn moet worden nagedacht. Bij een uitbraak van een soortgelijke crisis in de toekomst moet je beter weten wat je met grote bedrijven in Nederland doet.

"Ik ben voorstander van een betere industriepolitiek", zegt Elzinga. Je moet grote bedrijven als de KLM met maatregelen soms kunnen afschermen van de internationale markt. "We moeten in de toekomst meer regie en belangen in vitale sectoren nemen om ze te beschermen."

Dries Roelvink: ‘Stil in de PC’

Ster advertentie
Ster advertentie