Binnenland
EO

Twee autolozen over hun autoloze bestaan: 'We kunnen écht met een stuk minder auto's'

foto: Pexels/Efdal Yildiz
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee autolozen over hun autoloze bestaan: 'We kunnen écht met een stuk minder auto's'

Er moeten minder auto’s zijn in Nederland, zo zei klimaatadviseur van de overheid Jan-Willem Erisman onlangs. Hoe doe je dat, leven zonder auto? Geld of je leven sprak met twee autolozen. "Ik hield van mijn auto, dus het deed wel pijn om hem weg te doen."

Deze mensen namen afscheid van hun auto voor een beter klimaat (19 oktober 2023) - Geld of je leven

Petra van Kleef uit Heerhugowaard deed haar auto weg uit duurzaamheidsoverwegingen. "Een auto heeft enorme impact", vertelt ze. Auto’s zijn niet erg energie-efficiënt, vindt ze: "Je sleept 1500 kilo extra gewicht mee, dat kan efficiënter."

De CO2-uitstoot van een auto is hoger dan alleen door het rijden zelf. "Ik kwam er ook achter dat je al vijf jaar kunt rijden van de energie die het maken van een auto kost. Dus toen dacht ik: dan doe ik hem het liefst helemaal weg", aldus Van Kleef.

Waar het voor Van Kleef niet zoveel moeite kostte, deed dat het wel voor Daniël Gillissen uit Amersfoort, die onlangs zijn oude Volvo weg deed. "Ik was er trots op", vertelt hij. Hij stelde zichzelf de vraag: "Is een eigen auto hebben wel nodig?" Hij kwam tot de conclusie van niet: "Ik rij er te weinig in om het bezit te rechtvaardigen. De straat staat al ramvol auto’s, moet die van mij er dan ook nog bij?"

Hij vindt dat auto’s erg veel ruimte innemen: "Ze zijn heel handig, ik ben echt niet tegen auto’s, maar volgens mij kunnen we in Nederland echt met een stuk minder auto’s toe. Als alle mensen zoals ik denken: ik neem af en toe een deelauto of het openbaar vervoer." De eerlijkheid gebied overigens wel te zeggen dat Gillissen's partner nog wel een auto heeft, die hij in het weekend kan gebruiken.

'Kan niet op het platteland'

Op de app van NPO Radio 1 regent het reacties tijdens het gesprek over auto's. Voor veel mensen is er geen alternatief, zegt bijvoorbeeld luisteraar Jacques: "Ze wonen denk ik niet op het platteland. De auto eruit kan hier helemaal niet." Luisteraar Arnolda wijst erop dat bij weekend- en avonddiensten het werk niet te bereiken is zonder auto. "Dan maar de WW in…"

Gillissen is het daar zeker mee eens: je auto wegdoen kan alleen voor bepaalde mensen. "Ik woon in de stad. Als je uit Groningen komt, heb je meer de auto nodig", zegt hij. Bovendien werkt hij ook nog eens in de stad waar hij woont. Toch wijst hier erop dat op steeds meer deelauto’s zijn. "Dat is niet zo makkelijk als je deur uitstappen en in je auto stappen, maar er zijn wel andere mogelijkheden."

Ook over het OV zijn appers sceptisch: "Het OV is niet te betalen, zeker als je met het hele gezin moet", appt luisteraar Fataneh. Volgens Van Kleef valt dat wel mee: een auto heeft meer kosten dan je denkt, omdat je reparaties en afschrijvingen hebt. Zelf kostte de auto, zonder benzine, haar al 3000 euro per jaar. Daarom bespaart ze nu zelfs: "Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel je met het OV reist."

Wat levert het op als je je auto de deur uit doet?

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie