Binnenland

'Zonder de Febo hadden we nu geen kroketten uit de muur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zonder de Febo hadden we nu geen kroketten uit de muur'

Wat 75 jaar geleden begon als Amsterdamse bakkerij groeide uit tot een patat- en krokettenimperium. Ubel Zuiderveld is foodservicewatcher en schreef een boek over de Febo. Wat maakt deze keten zo iconisch?

De Febo, bekend van de automatiek, de kroketten en het softijs is inmiddels een Nederlands fenomeen. In 1941 kwam het idee om een banketbakkerij te openen in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, maar dat werd toch aan de Amstelveenseweg. De naam Febo stond al in de statuten dus bleef het zo.

Ubel Zuiderveld vertelt in Met het Oog op Morgen over het 75-jarige bestaan van de Febo:

De Febo op het Stadionplein, in de volksmond het Feboplein genoemd, was vroeger veruit de bekendste vestiging van Amsterdam. Een magische plek, volgens Zuiderveld. "De drie van Milaan: Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard spraken daar veel af. Joop van de Ende-bussen vertrokken vanaf die plek en bekende onderwereldfiguren zagen elkaar bij de snackbar. Ook oud-minister Ed van Thijn was een groot fan. In zijn boek Retour Den Haag schrijft hij uitgebreid over de waanzinnige kroketten."

Automatiek niet uniek

In 1960 opende Febo zijn eerste automatiek. "Dit was niet per se uniek, want in de jaren 30 en 50 waren er al meerdere automatieken", vertelt Zuiderveld. "Vroeger waren winkels ook 's avonds open, maar door een nieuwe wet moesten alle winkels om 18.00 uur dicht. Dus dacht de Febo: dan gaan we met dichte deuren van alles verkopen." De automatiek werd in combinatie met snacks, zoals frikandellen en kroketten, erg populair. "De kroketten schoten als paddenstoelen uit de grond. De kalfskroket is een heerlijke delicatesse."

In 75 jaar is Febo uitgegroeid tot een echte merknaam. "Zonder de Febo had de snackautomatiek het niet overleefd. De keten onderscheidt zich door verse producten aan te bieden in plaats van diepvries en doordat ze als een van de weinige een eigen fabriek hebben. "

Gratis feestkroket

Om het jubileum te vieren heeft de Febo vandaag in de Amsterdamse grachten een echte Drijf In. Tussen 09.30 en 21.00 uur kunnen liefhebbers een gratis feestkroket halen. De automatiek staat op een ponton die in de Prinsengracht ligt ter hoogte van nummer 307.

De familie De Borst, de oprichter van de keten, gaat op naar de 80 jaar. "Maar er moet de komende jaren wel een slag gemaakt worden", vindt Zuiderveld. Sinds kort bezorgt de Febo ook thuis en volgend jaar wordt mogelijk een echte drive-in geopend.

Febo-directeur Dennis de Borst in EenVandaag over het 75-jarige jubileum:

Beelden van de geschiedenis van de Febo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie