Binnenland

Antizuivelposter moet weg, maar Dier&Recht gaat door met campagne

EONOS
foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Antizuivelposter moet weg, maar Dier&Recht gaat door met campagne

De stichting Dier&Recht werd maandag op haar vingers getikt door de kortgedingrechter in Amsterdam. De dierenrechtenorganisatie heeft een campagne lopen waarin aandacht wordt gevraagd voor vermeend 'ernstig dierenleed' in de productie van zuivel. Het woord 'ernstig' moet van de posters af, vindt de rechter. Er blijven echter posters hangen, zei directeur Frederieke Schouten in Langs de Lijn En Omstreken.

De stichting vindt dat kalfjes 'ernstig leed' te verduren krijgen omdat ze vroeg bij de moeder worden weggehaald. Volgens de rechter heeft de stichting niet hard kunnen maken dat er sprake was van 'ernstig' dierenleed. "Ik vermoed dat als het woord 'ernstig' er niet bij stond, dat er dan geen probleem was", zegt Schouten.

De campagne bestaat uit drie verschillende posters, zegt Schouten. Daarvan mag er nu één niet meer hangen. Deze gaat de stichting weghalen, maar de andere twee blijven hangen, aldus Schouten.

foto: ANP

Boeren bij de rechtbank voorafgaand aan het kort geding

'Geen dierenleed'

Bart Kemp, voorzitter van boerenorganisatie Agractie is blij met de uitspraak. Zijn organisatie startte het kort geding, omdat "duizenden boeren zich door deze campagne met een dolk in het hart gestoken voelen", vertelt Kemp.

Volgens hem gaat zelfs de bewering van dierenleed te ver. Het apart zetten van koeien en kalveren is juist diervriendelijk, omdat je beiden geeft wat ze nodig hebben, zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken. "Ze krijgen de voeding die bij de leeftijd past, en we kunnen verzekeren dat ze geen ziektes krijgen. De rechter heeft ons gelijk in geven." Volgens hem moet Frederieke Schouten zich schamen: "Ze moet haar woorden terugnemen."

Schouten wil benadrukken dat de campagne niet gericht is op boeren. "We noemen de boeren nergens, we noemen boeren geen dierenbeulen."

Ster advertentie
Ster advertentie