Binnenland
NOS

Podcast #DeDag: Wat is er zo gevaarlijk aan Avatar?

foto: Avatar/NOSfoto: Avatar/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast #DeDag: Wat is er zo gevaarlijk aan Avatar?

'Avatar is overal', kopt NRC vandaag. De organisatie achter de zogenoemde Avatar-cursussen zou aanhangers hebben bij gemeenten, ministeries, de politie en het Openbaar Ministerie. Eerder kwam al naar buiten dat ook in de zorg en het onderwijs mensen werken die geloven in het gedachtegoed van Avatar.

"Het is eigenlijk een mengvorm van een quasi-religie en een marketingclub", zegt journalist Joep Dohmen van NRC in De Dag. "Een deskundige zei ons ooit: vergelijk het met een ui. Aan de binnenkant is het een sekte en aan de buitenkant is het een commerciƫle club die mensen aan de binnenkant van die schil probeert te krijgen."

Op de Nederlandse website schrijft Avatar dat de cursus je "helpt om te onderzoeken wat er achter de schermen van je bestaan gaande is." Volgens Dohmen komt dat neer op het idee dat kwaaltjes veroorzaakt worden door entiteiten van overleden personen die in je zouden zitten.

Het wordt volgens Dohmen gevaarlijk wanneer zij bijvoorbeeld ongeneeslijk zieke mensen volgens die theorie proberen te helpen. "We kennen allemaal het Jomanda-verhaal nog."

Dohmen: "Dit is wat in een sekte nu eenmaal gevaarlijk is: hersenspoelen. Mensen verbreken hun contacten, duiken helemaal in de organisatie en kunnen niets anders meer. Dat is wat anders dan dat je bij een biljartvereniging zit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verder in De Dag:

Na de nieuwste ontwikkeling in de zaak tegen de Mocro-maffia bekijken we in De Dag het grotere plaatje met justitieredacteur Remco Andringa van de NOS. Hij volgt de ontwikkelingen rondom de Mocro-oorog op de voet.

Het vaarseizoen is in Friesland begonnen. Zomaar een bootje huren en wegvaren is er dit jaar niet meer bij. 22 bootverhuurders hebben namelijk afgesproken dat ze nog beter gaan kijken of huurders wel een boot overweg kunnen. En dat blijkt wel nodig, hoorde verslaggever Matthijs Holtrop.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt. De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie