Binnenland

Deze uitvinder maakt spullen die niet stuk gaan

foto: Brainwash Zomerradiofoto: Brainwash Zomerradio
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze uitvinder maakt spullen die niet stuk gaan

[Human] "Spullen hoeven niet stuk te gaan. Nog een tafel, nog een lamp, nog een stoel. Wat moeten we met al die zooi?" Die gedachte zint rond in het achterhoofd van ontwerper, uitvinder en kunstenaar Eibert Draisma, wanneer hij met producten te werk gaat. Bij Brainwash Zomerradio was hij te gast om te spreken over zijn liefde voor duurzame ontwerpen.

Eibert Draisma - deel 1

Dat hedendaagse producten veelal een korte levensduur is gegund, dat is bekend. Het is een van de redenen dat onze denker des vaderlands het kapitalisme ook wel het 'kapotilisme' noemt. Omdat het hele systeem draait op dingen die kapotgaan. Maar Draisma werkt daar niet aan mee. Sterker nog, hij biedt juist levenslange garantie op de producten die hij ontwerpt. "Het is eigenlijk heel gek dat producten nog steeds zo gemaakt worden dat ze kapot gaan, terwijl het niet hoeft."

Draisma vindt juist lol in zijn werk door producten duurzaam te maken, door te spelen met technologie "Ik kijk graag naar wat er kan, naar hoe je met zo weinig mogelijk toch iets sfeervols kan creëren." Wanneer dit lukt op een wijze dat het eindresultaat 'everlasting' maakt, dan is de ontwerper helemaal blij. De ontwerper hoopt er ook anderen mee te inspireren. En bij de Design Academy waar hij les geeft gaat hij nog een stapje verder. Daar laat hij zijn studenten nadenken over de vraag: is een nieuw ontwerp wel nodig?

Wegwerpcultuur

Als we afwillen van de wegwerpcultuur dan moeten we volgens Draisma beter gebruik maken van technologie. En hij denkt dan aan het personifiëren van apparatuur. "Ik geloof dat personifiëren, het suggereert dat iets een ziel heeft, eraan bijdraagt dat mensen zich sneller hechten." Ter illustratie laat de ontwerper ons denken aan ambachtelijke geproduceerde spullen. Volgens hem zie je bij dergelijke stukken al veel sneller dat het een erfstuk wordt, omdat mensen eerder de ziel van de maker erin herkennen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



Die personificatie wil de ontwerper dus ook in de producten terugzien. Zo heeft hij ook het pratende koffiezetapparaat gemaakt. "Ik denk dat apparaten steeds meer met ons gaan communiceren. Echt communiceren. Ik denk dat als mijn koffieapparaat 's ochtends tegen mij zegt: 'Hé Eib, waar heb je zin in, vandaag?', dat ik een heel andere band krijg met het apparaat. Niet meer een puur functionele, maar een emotionele. Als het koffieapparaat dan stuk gaat, zal ik medelijden hebben."

Naar de achtergrond

"Naarmate apparaten intelligenter worden, en ik denk dat alles om ons heen dat zal worden, zal het belangrijker zijn dat spullen niet stuk gaan, of ziek worden, omdat we ons ermee verbonden voelen." Het probleem van de wegwerpcultuur zal volgens de uitvinder vanzelf naar de achtergrond verdwijnen.

Het is dan wel even opletten of wij zelf niet naar de achtergrond verdwijnen, wanneer technologie emotioneler en intelligenter wordt. Draisma verwijst naar de stelling van Elon Musk dat wij kunstmatige intelligentie ooit niet meer kunnen controleren. "Zijn oplossing is dat we zo snel mogelijk één moeten worden met de computer, moeten mergen. Als die computer dan zo slim wordt, worden wij het ook. Ik denk dat hij daarin gelijk heeft."

Eibert Draisma - deel 2

Ster advertentie
Ster advertentie