Binnenland
KRO-NCRV

Taco van Hoek (EIB): 'Kabinet moet zelf nieuwbouw kopen om bouw uit slop te houden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Taco van Hoek (EIB): 'Kabinet moet zelf nieuwbouw kopen om bouw uit slop te houden'

Taco van Hoek, de Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw, wil dat de overheid zelf gaat investeren in huizen. “Trek een miljard uit voor een woonfonds”, zegt hij in het radioprogramma 1 op 1, want, “als het slecht gaat met de economie, dan gaat het nog slechter met de bouw.”

Wie nu om zich heen kijkt ziet dat de bouwsector nog volop aan het werk is, maar, vreest Van Hoek “die opdrachten drogen op. We houden rekening met ten minste vijf procent krimp. De vorige crisis was al extreem, nu gaan we er bovenuit.”

Taco van Hoek (EIB): Kabinet moet zelf huizen kopen

De bouwsector verwacht enorme klappen, in de orde van grote vergelijkbaar met de vorige crisis, toen er 35.000 banen verloren gingen. Daarom wil Van Hoek dat de overheid ten minste een miljard steekt in een woonfonds. “Zorg ervoor dat de overheid zelf eigenaar wordt van nieuwbouwprojecten. Dan kun je al een enorm verschil maken.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie