Binnenland
KRO-NCRV

Viroloog Osterhaus vreest: Teugels laten vieren te vroeg

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Osterhaus vreest: Teugels laten vieren te vroeg

Viroloog Ab Osterhaus vreest dat Nederland de coronamaatregelen te snel gaat versoepelen, waardoor de kans bestaat op een nieuwe griepgolf. "Dan komen we in een zaagtandmodel terecht, en dan zijn de economische gevolgen waarschijnlijk nog groter."

Het Nederlandse kabinet kondigt vanavond waarschijnlijk een versoepeling aan van de coronamaatregelen voor een aantal sectoren. Zo gaat mogelijk de kapper volgende week weer open, en de terrassen op 1 juni.

Osterhaus vindt dat het kabinet 'een stap overslaat', en dat is het contactonderzoek. "Als je gaat versoepelen, moet je kunnen constateren waar een brandhaard zit en wie besmet is. Dat is extreem, maar zo zou ik het doen. Dat geeft de mogelijkheid om de zaak goed terug te duwen." Volgens Osterhaus duurt dat dan een paar weken extra, maar voorkomt 't dat je vervolgens 'achter de feiten aanloopt.'

Viroloog Osterhaus: ‘Teugels laten vieren te vroeg’

Zaagtandeffect

Osterhaus waarschuwt voor het zogenoemde ‘zaagtandeffect’, als Nederland te snel de maatregelen loslaat. De viroloog wijst op landen als Nieuw-Zeeland, IJsland en Zuid-Korea waar het virus fors is teruggedrongen, waardoor de samenleving weer opgestart kan worden.

“Als we bij het eindstation zijn, dat is vaccinatie, en we zetten alles op een rijtje: het grondig terugdringen, versus het zaagtandeffect, dan denk ik dat je economisch slechter uit bent bij dat laatste”, zegt Osterhaus.

Kunnen we deze zomer dan wel op vakantie? “Ik denk dat dat heel moeilijk zal zijn. Ik ga er vanuit dat dat vrijwel onmogelijk is, gezien de maatregelen in andere landen. Ik ga zelf in ieder geval niet”, zegt Osterhaus.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie