Naar homepage
Binnenland

Vakantie boeken of niet? 'Geel is nog geen groen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakantie boeken of niet? 'Geel is nog geen groen'

Sta jij ook te trappelen om naar het buitenland op vakantie te gaan? Goed nieuws, want er bestaat een grote kans dat het kabinet vandaag bekend maakt dat we vanaf 15 juni weer welkom zijn in Europa. Maar wat gebeurt er als je nu een vakantie naar het buitenland boekt en er ontstaat een tweede coronagolf? Wordt je reis dan nog steeds vergoed?

Martin Koot van MoneyView in Stax&Toine: "Dat wij op vakantie gaan, wil niet zeggen dat het coronavirus op vakantie gaat."

Vakantie boeken of niet? 'Geel is nog geen groen'

Als we de deskundigen mogen geloven, is de kans groot dat er een tweede coronagolf volgt. Niemand weet wanneer en in welke mate, maar als het zo is en je hebt een vakantie geboekt, kun je naar je centen fluiten. Dat blijkt uit een onderzoek van MoneyView naar de annuleringsvoorwaarden van verschillende verzekeraars.

Waarom wordt de reis bij een tweede golf niet vergoed?

Martin Koot: "Het coronavirus is geen onzeker voorval meer. Het virus en zijn risico's zijn er. De enige onzekerheid is dat we niet weten of en wanneer het virus weer op zal spelen."

"Omdat het virus geen onzekerheid meer is, hebben verzekeraars besloten de polis aan te passen en waardoor het coronavirus niet meer onder de annuleringsdekking valt. Mocht er dus een tweede golf opspelen en je annuleert de reis, omdat je het niet veilig vindt, krijg je het niet vergoed."

Als ik mijn reis al begin dit jaar heb geboekt, gelden dan nog de oude voorwaarden?

"Als je hebt geboekt voor het moment dat de WHO het coronavirus heeft uitgeroepen tot een pandemie en je op dat moment ook al een reisverzekering had, dan gelden de voorwaarden die op dat moment ook golden."

"Dus als annulering vanwege het uitbreken van een besmettelijke ziekte in de dekking is opgenomen, zou je met geldige redenen je reis moeten kunnen annuleren. Het feit dat je in het land van aankomst in quarantaine moet, is geen geldige reden."

Wat gebeurt er wanneer de reis door kan gaan, maar ik zelf besmet raak met het coronavirus?

"Als je als verzekerde zelf corona krijgt, dan is er wel dekking. Verschijnselen hebben en in quarantaine gaan is niet genoeg. Je moet wel echt ernstig zijn en een doktersverklaring hebben om te mogen annuleren. Dat vinden wij persoonlijk wel een beetje ver gaan eigenlijk."

Code oranje verandert met de nieuwe maatregelen in code geel. Dat is nog geen code groen, dus is het wel verstandig om nu een reis te boeken?

"Dat is een hele persoonlijke afweging. Je hebt in deze tijd een verantwoordelijkheid voor jezelf en de mensen om je heen. Je kan voor jezelf bepalen dat je het risico durft te nemen, maar indirect neem je die beslissing dan ook voor anderen om je heen. En je moet vooral in je achterhoofd houden dat je wanneer je een reis boekt, je een financieel risico loopt."

"Je kan prima een reis boeken en op vakantie. Geel is niet groen, dus blijf opletten, want het gezondheidsrisico staat boven alles. Blijf je gezond verstand gebruiken en neem ook in het buitenland de maatregelen in acht. Laten we vooral proberen het leven weer op te pakken."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie