Binnenland
EO

Hoe bescherm je kinderen? 'Begeleid pedofielen hoe je met hun gevoelens omgaat'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe bescherm je kinderen? 'Begeleid pedofielen hoe je met hun gevoelens omgaat'

Wil jij een pedofiel in je straat hebben wonen? 7 van de 10 mensen ziet dat niet zitten, blijkt uit onderzoek van EO-platform DIT. Maar waar moeten ze dan wonen? Die vraag is nog niet zo makkelijk, omdat naar onderzoek 1 tot 3 procent van de mannen pedofiele gevoelens heeft. "Maak onderscheid tussen pedofiel en pedoseksueel", zegt behandelaar Marc Verheij in Dit is de dag.

Steeds meer mensen met pedofiele gevoelens kloppen aan bij hulpverleners - hoe gaan we met hen om? (27 februari 2024) - Dit is de Dag

Een pedofiel is iemand die gevoelens heeft voor kinderen. Een pedoseksueel is iemand die naar die gevoelens handelt en kinderen misbruikt. In de praktijk worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Het platform DIT van de EO vroeg mensen wat ze ervan zouden vinden als een pedofiel in hun buurt kwam wonen. De meeste mensen zien dat niet zitten. Daarnaast vinden veel mensen dat een veroordeelde pedoseksueel niet in de buurt van een school of kinderopvang mag wonen.

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het journalistieke platform DIT via deze link.

Preventie

Verheij, die verbonden aan ggz-instelling De Waag, behandelt regelmatig pedofielen. De meeste mensen die zich zo noemen – vrijwel altijd mannen, zegt hij – handelen er niet naar, vertelt hij. Hij noemt dat zelfs 'de overgrote meerderheid'. "Maar elk geval is er één te veel. Daarom moeten we inzetten op preventie", zegt hij.

Soms worden mannen naar hem toegestuurd na een veroordeling, maar sommige pedofielen melden zich ook zelf. "Dan vragen ze hulp om om te gaan met seksuele gevoelens en hoe ze naar zichzelf kijken. Ze hebben vaak een heel negatief zelfbeeld. Ze hebben de neiging om zich te isoleren en de kans dat iemand op een verkeerde manier met z’n gevoelens omgaat, wordt dan groter."

Vanuit Reclassering Nederland loopt het project COSA waarin zedenmisdadigers terug in de maatschappij worden begeleid, om nieuwe slachtoffers te voorkomen. "We proberen mensen uit hun isolement te halen. Als ze erover praten, hun verhaal kwijt kunnen, dan voelen ze zich gezien. Ze hebben niemand om mee te praten", vertelt vrijwilliger Tamara Ebeling.

Pedoregister

In de politiek is het een heet hangijzer. Kamerlid Joost Eerdmans (JA21) maakte zich als wethouder namens Leefbaar Rotterdam hard voor een 'pedoregister'. Mensen zouden daarin kunnen opzoeken of ze in de buurt wonen van een veroordeelde pedoseksueel. Inmiddels is hij daar niet meer voor, zegt hij.

Hij is voorstander van hulp: "Je hebt te maken met gevoelens die gevaarlijk kunnen zijn, dus het is goed dat het uit de taboesfeer zou komen", vertelt hij. "Je moet erover kunnen praten, want als die mensen op zichzelf aangewezen zijn kan het van kwaad tot erger gaan. Anderzijds heb je ook de veiligheid in de maatschappij, dus ik ben er wel voorstander van dat veroordeelde pedoseksuelen heel erg in de gaten houden. In sommige gevallen zullen ze nooit meer vrij kunnen komen. Dat klinkt keihard, maar bij kindermoordenaars moet je echt wel drie keer nadenken of zo iemand nog in staat is om zichzelf te beheersen", vindt hij.

Het programma Dit is de kwestie stond deze week stil bij het vraagstuk waar pedofielen mogen wonen. De uitzending is terug te zien op NPO Start.

Meer mensen met pedofiele gevoelens kloppen aan bij hulpverleners - hoe gaan we met hen om?

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie