Binnenland

Europa vreest nieuwe instabiliteit na Italiaans 'nee'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europa vreest nieuwe instabiliteit na Italiaans 'nee'

Hoe verder, nu Italië 'nee' heeft gezegd tegen een grondwetswijziging die het land beter bestuurbaar had moeten maken? Want het referendum van premier Renzi stond ook voor steun aan zijn regering. Nu hij die niet meer heeft, moet de premier het veld ruimen. Wat betekent dat voor Italië en wat betekent die onzekerheid voor Europa?

Italië moet op zoek naar een politieke oplossing, zegt correspondent Rop Zoutberg in het NOS Radio 1 Journaal. "Komt er een tijdelijk zakenkabinet tot 2018 als er nieuwe verkiezingen zijn gepland? Of moeten er snel nieuwe verkiezingen komen? Premier Renzi gaat vandaag langs bij president Mattarella, dan liggen beide opties op tafel."

Luister naar de bijdrage van correspondent Rop Zoutberg over de toespraak van Renzi:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De oppositie ruikt in elk geval bloed: "De Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo eisen een snel aftreden van Renzi en willen zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen. Dat zou dan op zijn vroegst kunnen in het voorjaar van 2017, als Nederland ook naar de stembus gaat."

Angst voor nieuwe eurocrisis

Ook in Brussel is de uitslag van het referendum met argusogen gevolgd. " Een 'nee' bij het referendum in Italië wordt hier uitgelegd als een 'nee' tegen de Europese Unie", zegt correspondent Arjan Noorlander in Brussel.

"Er wordt gevreesd voor nieuwe instabiliteit in Italië. De Italiaanse banken stonden al onder druk. En dat voedt de vrees voor een nieuwe eurocrisis."De ministers van financiën van de Europese Unie zouden vandaag al bij elkaar komen in Brussel. "Dat overleg zal zeker ook over Italië gaan."

Ook op de beurzen en valutamarkten wordt gereageerd op het Italiaanse 'nee'. De euro kreeg een klap en daalde vannacht even tot een dieptepunt van 1,05 dollar.

"De beurzen zullen vandaag ook een stap terug doen waardoor voor miljarden aan beurswaarde zal verdampen", zegt economieredacteur André Meinema. "Italië is de op twee na grootste economie van de eurozone en kampt met een zwakke bankensector."

Maar van een grote schok is nog geen sprake. Afgelopen vrijdag namen beleggers al een voorschot op een 'nee' in het Italiaanse referendum.

Ster advertentie
Ster advertentie