Binnenland

Zware tijden voor boerin José, 'maar het wordt beter'

foto: Facebook José Bongenfoto: Facebook José Bongen
  1. Nieuwschevron right
  2. Zware tijden voor boerin José, 'maar het wordt beter'

[NOS] Boerin José Bongen plaatste een paar dagen geleden een emotionele noodkreet op internet. Samen met haar man Herman heeft ze een melkveebedrijf in de Achterhoek, maar niet lang meer. Ze zijn gedemotiveerd vanwege de slechte melkprijs, en daarom zullen ze binnenkort stoppen. Maar er komen betere tijden aan, zegt Ruud Huirne, directeur Agri bij de Rabobank.

Verslaggever Mattijs van de Wiel bezocht José en Herman Bongen en zag hoe het er op het bedrijf aan toegaat. Er staan 90 koeien, die 24 uur per dag worden gemolken door een melkrobot. Veel gaat automatisch, want ze hebben bespaard op personeel.

Luister naar de reportage van Mattijs van de Wiel:

"De basis van het besluit is heel simpel: een melkprijs van 25 cent en een kostprijs van 35 cent. 'Iemand met boerenverstand, wordt niet langer boer', las ik pas. Zo is het." Dat schreef boerin José Bongen in haar Facebookbericht. De strekking van het bericht is dat de melkprijs te laag is. Ze verdienen zo weinig, zegt ze, dat ze hun spaargeld in het bedrijf moeten stoppen. De boer werkt 80 uur per week, waar zijn gezin en sociale leven onder lijdt.

De noodkreet die Bongen plaatste werd binnen een paar dagen meer dan 15.000 keer gedeeld en de reacties stroomden binnen. Onder meer van andere melkveehouders die ook overwegen om te stoppen. Het is een pittig stuk: ze zijn boos op de politiek en op de samenleving. Die verwachten steeds meer, maar hebben er geen geld voor over.

Geen geld voor biologisch

"Mensen zeggen dat ze dierenwelzijn willen en dat het beter moet", zegt Bongen tegen Van de Wiel. "Maar wat mensen vaak vergeten is dat dat geld kost. We willen van alles, zoals biologisch worden, maar het kan niet want we hebben geen geld voor de investeringen. En voor bioboeren is een wachtlijst, omdat er niet genoeg vraag is."

Huirne van de Rabobank herkent het verhaal van Bongen. "Het is een zware tijd voor melkveehouders, onder meer door de lage prijzen." Volgens hem spelen er twee dingen waardoor de situatie er op korte termijn niet beter op wordt: steeds scherpere regelgeving en de hoge eisen die de consument aan producten stelt.

"Boeren moeten investeren om eraan te voldoen. Daar hebben ze vaak geen keuze in. Tegelijkertijd krijgen boeren niet de prijs die ze nodig hebben om te investeren. Een aantal melkveehouders kan daardoor het hoofd niet boven water houden."

'Prijzen trekken verder aan'

Toch wordt het beter, voorspelt Huirne. "We zien al enig prijsherstel en verwachten dat de prijzen verder gaan aantrekken. Maar daar hebben de boeren op dit moment niets aan, dus we moeten nu naar oplossingen zoeken voor het probleem."

Zo zouden boeren geen investeringen meer hoeven doen die niet terugverdiend worden, zegt hij. Ook wil hij dat boeren die stoppen worden begeleid, zodat bedrijven goed doorverkocht kunnen worden.

"We moeten met de sector om tafel om een plan te maken. Want Nederland doet het over het algemeen goed op de wereldmarkt. Maar we moeten wel een paar hardnekkige problemen oplossen." Hij voegt eraan toe dat het in de huidige markt onvermijdelijk is dat er boerenbedrijven zullen omvallen of dat boeren stoppen, zoals de familie Bongen.

'Ik heb verwoord wat veel boeren voelen en denken'

Met pijn in het hart nemen José en Herman Bongen afscheid van hun boerderij. "Het is hier prachtig, hier word ik gelukkig van", zegt de boerin. "We zouden heel graag doorgaan, maar als het al twee jaar geld kost, dan is de grens een keer bereikt."

Ze hopen dat ze met de verkoop van het bedrijf toch in het buitengebied kunnen blijven wonen. "Want in een dorp of stad worden we, denk ik, heel ongelukkig. Ook hopen we dat er iemand is die het bedrijf voortzet en het perspectief ziet wat wij niet meer zien."

De vele reacties op haar Facebookbericht doen haar goed. "Wat denk ik bijzonder is, is dat ik heb verwoord wat heel veel boeren voelen en denken, maar niet vertellen."

Het Facebookbericht van José:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie