Binnenland
AVROTROS

Studenten geneeskunde krijgen meer taken om operatiewachtlijsten weg te werken in ziekenhuis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten geneeskunde krijgen meer taken om operatiewachtlijsten weg te werken in ziekenhuis

De druk op het ziekenhuispersoneel is door corona zo hoog dat het Amsterdam UMC de hulp inroept van geneeskundestudenten. Ziekenhuizen lopen landelijk nu zo'n 130 tot 140 duizend operaties achter. Om de wachtlijsten weg te werken starten ze met het project 'schouder aan schouder'.

Volgens Jaap Bonjer, initiatiefnemer van 'schouder aan schouder' en hoofd van de chirurgen in het Amsterdam UMC hebben met name de verpleegkundigen het zwaar. "Zij leven al 14 maanden onder hoogspanning en moeten nu weer ingezet worden op de ic's en covid-afdelingen." In vergelijking met afgelopen jaar neemt de situatie van uitgestelde zorg steeds verder toe.

Breder takenpakket

Geneeskundestudenten worden nu al in de meeste ziekenhuizen ingezet bij basale zorgtaken zoals patiënten uit bed helpen, verzorgen en transporteren. In Amsterdam UMC zetten ze nu de volgende stap door studenten op te leiden in zogenaamde 'voorbehouden handelingen' zoals een infuus of maagsonde inbrengen, wondverzorging en medicatie voorbereiden en uitdelen. Zo hopen ze dat de verpleegkundigen nog beter ondersteund kunnen worden.

Bonjer denkt dat het gat tussen de bachelorfase en de masterfase van geneeskundestudenten op deze manier goed kan worden opgevuld, door ze de gelegenheid te geven op een verpleegafdeling te werken. "Hierdoor voelen ze wat het is om een verpleegkundige te zijn, wat het betekent voor de patiënt en we denken dat de samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen alleen maar zal verbeteren hierdoor", vertelt Bonjer.

Het hele projectplan 'schouder aan schouder' gaat landelijk worden uitgerold en is doorgestuurd naar Ernst Kuipers.

Operatie 'schouder aan schouder'

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie