Binnenland
AVROTROS

Wat houdt de nieuwe btw-regeling voor pakketjes buiten de EU in?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat houdt de nieuwe btw-regeling voor pakketjes buiten de EU in?

Per 1 juli ga ook jij btw over alle producten buiten de EU betalen. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Dat betekent dat de vrijstelling van btw op producten onder de 22 euro vervalt en daardoor ook spotgoedkope prullaria van websites, zoals AliExpress 21 procent duurder worden. Wat betekent dit voor jou? Dat vertelt Raymond Feen, btw-expert in Blok&Toine.

In 1983 riep de Europese Commissie de de btw-vrijstelling voor producten onder de 22 euro in het leven om te voorkomen dat de douane te veel tijd kwijt was aan het inklaren van goederen met een lage waarde.

"Destijd wilden ze voor die kleine pakketjes niet al teveel moeite doen. Het waren er toen niet zoveel, waardoor het meer geld kostte dan opleverde", legt Feen uit. "Nu gaat het om miljoenen pakketjes per maand die btw-vrij de EU binnenkomen en gaat het om grote bedragen die de lidstaten mislopen. Dat wordt te kostbaar om daar niet op in te zetten."

Wat betekent dit voor jou?

Koop jij graag goedkope spullen via AliExpress? Dan komt er vanaf 1 juli dus 21 procent btw op. De nieuwe btw-heffing is niet alleen nadelig voor de consument, maar treft ook vooral dropshippers die actief zijn in Europa.

Dat zijn ondernemers die een webshop bouwen die fungeert als doorgeefluik. Consumenten denken hierbij een bestelling te plaatsen bij een Nederlandse winkel, maar doen dat in feite bij een groothandel of fabrikant, vaak in China, en betalen zes keer zoveel dan de bouwer van de webshop.

Wie hebben hier voordeel van?

"Wie wel voordeel hebben van de nieuwe btw-heffing, zijn de ondernemers die geen producten van buiten de EU", zegt Feen. "Zij hebben straks minder concurrentie, omdat partijen die hun producten van buiten de EU halen, vanaf 1 juli voortaan ook btw over al hun producten moeten betalen."

Ook de lidstaten profiteren van de nieuwe regel. Op dit moment lopen zij de btw van miljoenen pakketjes die van buiten de EU komen mis. Feen: "Vanaf 1 juli wordt de btw verschuldigd in het land waar de consument woont. De lidstaten innen de btw."

Let goed op waar je koopt en wat er geregeld is

Feen geeft het advies om als consument voortaan extra goed op te letten als je een online aankoop doet. "Ondernemers die het niet goed regelen en de invoer overlaten aan jou als consument brengt veel kosten met zich mee. Dan betaal je niet alleen de btw van het product, maar ook de administratiekosten voor de pakketdienst."

"Kijk op de website wat er is geregeld omtrent de btw", zegt Feen. Staat er op de website dat de het inclusief btw is en staat PostNL dan toch voor je deur met een aanslag? "Dan kun je de goederen weigeren, maar ben je waarschijnlijk wel je geld kwijt aan de website."

Ster advertentie
Ster advertentie