Economie
AVROTROS

Pakketbezorging onder druk: steeds meer pakketten en lage tarieven voor bezorg-ondernemers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pakketbezorging onder druk: steeds meer pakketten en lage tarieven voor bezorg-ondernemers

Vanavond besteld, morgen in huis. Het is zo gemakkelijk, even iets online bestellen. Maar de groei van de pakketmarkt zorgt voor hoge werkdruk en slechte tarieven, zo zegt de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD). Ze bereiden een rechtszaak voor tegen 'pakketreus' PostNL.

Bezorger Jesse uit Oosterhout voelt de werkdruk, die ook is toegenomen in coronatijd. "Qua pakketten en stops is het zo’n 60 procent meer dan normaal. Na elke werkdag ben ik vermoeid. Ik zet de pas erin, neem geen pauze. Daar heb ik geen tijd voor."

28 euro per uur

In Nederland werkt ongeveer zes op de tien pakketbezorgers voor een onderaannemer. Dat zijn kleine ondernemingen, met vijf tot tien mensen in dienst. Zij sluiten deals met grote partijen als PostNL en DHL. En die betalen te weinig, vertelt Pieter Paul Slikker van BVPD bij Stax & Toine. "Het is normaal geworden dat een onderaannemer 28 euro per uur krijgt. Daar moet de bus, de benzine, alles van betaald worden. De tarieven zouden hoger moeten zijn."

Maar kiezen de onderaannemers niet zelf voor deze job? Deel van het ondernemersrisico, zou je kunnen zeggen. Daar is Slikker het niet mee eens. "Het gaat over werk dat op de onderkant van de arbeidsmarkt zit. En zo’n onderaannemer kan ondertussen niet zomaar onder het wurgcontract van PostNL uit. En de werknemers zijn blij dat ze een vast contract hebben, ook al moet je daarvoor per dag 300 stops maken."

Rechtszaak

Ondertussen bereidt de belangenvereniging een rechtszaak voor tegen PostNL. Ze hebben drie eisen: betere tarieven voor de onderaannemers, doorbetaling bij vertraging door bijvoorbeeld file én onderhandeling met de BVPD in plaats van de individuele aannemers. Slikker: "We bereiden de rechtszaak goed voor."

PostNL geeft in een schriftelijke reactie aan op de dagvaarding te wachten. "Er worden momenteel meer pakketten dan normaal bezorgd (en voor ieder bezorgd pakket betalen we ook een tarief). Daarbij kost de bezorging momenteel minder tijd omdat meer mensen thuis zijn en het stiller is op de weg dan normaal. In dezelfde tijd kunnen er meer pakketten afgeleverd worden en dat levert méér omzet op voor de ondernemers."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie