Binnenland

Aura Timen van RIVM: 'Cijfers lopen fors op en dat is zorgelijk'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aura Timen van RIVM: 'Cijfers lopen fors op en dat is zorgelijk'

Het aantal coronabesmettingen is opnieuw fors gestegen. De afgelopen week zijn ruim 8.000 mensen positief getest. "Deze cijfers zijn zorgelijk, maar gelukkig zien we nog geen grote toename in ziekenhuizen of sterfgevallen," zegt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM in Radio Tour de France.

Het virus verspreidt zich op dit moment vooral onder jongeren en in steden waar veel studenten wonen. "We hebben clusters gezien bij hospiteeravonden met 100 tot 200 infecties, dat vergt aandacht," zegt Timen.

Jongeren worden van een coronabesmetting over het algemeen minder vaak ziek en de ziekte verloopt milder dan bij ouderen, maar ze kunnen het virus wel overdragen. "En dat kunnen ze even snel en even goed als andere mensen die ziek worden. We willen voorkomen dat het virus doorsijpelt naar ouderen en kwetsbaren."

Toch is dat geen reden om de schouders op te halen, vindt Timen. "Het betekent dat de maatregelen onvolledig worden nageleefd." De stijging van het aantal ziekenhuisopnames (van 43 naar 92) en IC-opnames noemt ze klein. "Zeker vergeleken met het voorjaar. Maar we willen niet naar die situatie terug. We moeten voorbereid zijn op het najaar, waarin we een verdere toename van het aantal gevallen verwachten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie