Binnenland

Tour: afzien op Mont Ventoux, maar niet tot de top

foto: Peter Sagan - ANPfoto: Peter Sagan - ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tour: afzien op Mont Ventoux, maar niet tot de top

De twaalfde etappe van de Tour de France belooft een zware te worden. De rit gaat over 178 kilometer van Montpellier naar de Mont Ventoux, maar niet naar de top.

De eerste 112 kilometer zijn relatief vlak, daarna volgen steeds meer heuvels en bergen. De laatste klim, die van de Mont Ventoux, zou ook meteen de zwaarste zijn maar gisteren besloot Tourdirecteur Christian Prudhomme dat het vanwege de verwachte harde wind onverantwoord is om het peloton helemaal naar boven te laten fietsen.

De finishlijn van de twaalfde etappe komt nu zes kilometer eerder te liggen, bij Chalet Reynard. De klim is daardoor niet 21,5 maar 15,5 kilometer. Alsnog is het een pittige klus voor de renners.

De Mont Ventoux - Foto AFP

Op de Kale Berg kan het stormen, verschrikkelijk regenen, ijskoud of juist bloedheet zijn. Gio Lippens (aan de finish) en Sebastiaan Timmerman (op de motor) doen verslag van deze etappe in Radio Tour de France van 14.00 tot 18.00 uur.

Dit is het hoogtekaartje van de etappe van vandaag (de ingekorte beklimming van de Mont Ventoux is hier nog niet in verwerkt):

Daarnaast is het vandaag de nationale feestdag voor de Fransen: Quatorze Juillet. Ze herdenken de bestorming van de Bastille-gevangenis in 1789: het startpunt van de Franse Revolutie. Franse renners zullen dus extra gemotiveerd zijn om in deze etappe hun slag te slaan.

Niks missen van de laatste kilometers? Zet de finish-alert aan!

In het zomeravondgesprek komt Ben Verwaayen langs. Hij praat vanaf 19.30 uur een uur lang met Wieger Hemmer. Als vroegere topman van British Telecom en van het voormalige staatsbedrijf KPN wordt hij ook wel eens het belangrijkste exportproduct van de Nederlandse Managementschool genoemd.

Ster advertentie
Ster advertentie