Binnenland

Staatsgreep mislukt; Erdogan en Yildirim hebben 'alles weer onder controle'

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatsgreep mislukt; Erdogan en Yildirim hebben 'alles weer onder controle'

[NOS - RAD1] De dag na de couppoging is het zeer chaotisch in Turkije. President Erdogan slaat hard terug. Er zijn bijna 3000 militairen gearresteerd en 2700 rechters staan op non-actief.

2745 Turkse rechters zijn ontslagen na de mislukte coup gisteravond en vannacht. Dat heeft de Turkse Hoge Raad voor Rechters en Procureurs (HYSK) bekendgemaakt. Ook vijf leden van deze raad zijn volgens het staatspersbureau Anadolu ontslagen.

Bij het onderzoek naar de mislukte coup arresteerden de Turkse autoriteiten ook tien kantonrechters. 140 leden van het Hof van Cassatie worden nog gezocht.

Slachtoffers

Het is onduidelijk hoeveel mensen er om het leven zijn gekomen bij de mislukte staatsgreep in Turkije. De Turkse premier Yildirim spreekt over 161 doden, maar de waarnemend opperbevelhebber Dundar zegt dat er meer mensen zijn gedood.

Vermoedelijk spreekt Yildirim alleen over gedode burgers en politie-agenten, doden aan de regeringszijde. Het woord dat hij gebruikte in het Turks kan zo worden uitgelegd. De omgekomen coupplegers moeten daar dan nog bij worden opgesteld. Ook buitenlandse persbureaus trekken die conclusie en stellen vast dat er 265 mensen zijn omgekomen.


Luister voor het laatste nieuws naar NPO Radio 1 of volg het liveblog van de NOS.

Ster advertentie
Ster advertentie