Binnenland
AVROTROS

Daklozen en ongedocumenteerden krijgen vanaf eind mei Janssen-prik: 'Ontzettend belangrijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Daklozen en ongedocumenteerden krijgen vanaf eind mei Janssen-prik: 'Ontzettend belangrijk'

Daklozen, ongedocumenteerden, bewoners van asielzoekerscentra krijgen binnenkort een coronavaccinatie. Door hun lastige situatie, zonder huis of soms ook zonder paspoort, dreigden ze buiten de boot te vallen. Maar vanaf eind mei wordt deze groep gevaccineerd met het Janssen-vaccin. Directeur Esmé Wiegman van opvang-branchevereniging Valente reageert verheugd in Blok&Toine: "Dit is gewoon ontzettend belangrijk."

Wiegman was al een tijd op de hoogte van het vaccinatieplan voor deze doelgroep. Maar na wat terughoudendheid bij het ministerie van Volksgezondheid vanwege tegenvallende leveringen, komt het nieuws nu eindelijk naar buiten.

Zorgmijdend

Tegelijkertijd is het nog wel afwachten hoe hoog het opkomstpercentage zal zijn als het prikken begint. "We weten dat er een deel van deze doelgroep per definitie zorgmijdend is en ook wantrouwen heeft richting de overheid. Ik verwacht geen spectaculaire cijfers, maar het is belangrijk om alle drempels weg te halen."
Valente probeert dat te ondervangen door daklozen en ongedocumenteerden van uitgebreide informatie over coronavaccins te voorzien. En het is daarnaast niet voor niets dat er voor Janssen is gekozen. "Zeker voor deze doelgroep. Ze zijn vaak lastig bereikbaar. De GGD gaat vaccineren op locatie, ze hoeven zich niet een tweede keer te melden. Dan is het in één keer klaar."

Leveringen

Maar tegenvallende leveringen van het Janssen-vaccin kunnen nog roet in het eten gooien. Wiegman: "Ik hoop niet dat het voor vertraging gaat zorgen, maar het zou kunnen. Dit soort situaties hebben we de afgelopen maanden vaker gezien. We zijn met z'n allen afhankelijk van de leveringen."
En dan is er nog teleurstelling: medewerkers op de opvanglocaties worden niet geprikt. Terwijl zij volgens Wiegman wel degelijk in risicovolle situaties moeten werken. "Veel onvoorspelbaar gedrag, kleine ruimtes, lastig afstand houden. Dus het zou meer dan terecht zijn als zij ook gevaccineerd worden."

Esme Wiegman

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie