Binnenland

Laten mensen vaker de auto staan door hoge benzineprijzen?

AVROTROS
foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Laten mensen vaker de auto staan door hoge benzineprijzen?

Voor 1 liter benzine betaal je op dit moment 2 euro 11 en dat is een record. Blok&Toine nemen de oplopende prijs onder de loep met verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen en Mariska Hustings, directeur van de Vereniging Zakelijke Rijders.

"We zien al jaren dat de hoge prijs die we voor benzine moeten betalen geen reden is om over te stappen op andere vervoersmiddelen", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. De stijging van de benzineprijs is volgens hem heel erg geleidelijk gegaan, waardoor mensen het voor lief nemen.

"Daarnaast vinden mensen autorijden heel belangrijk; het is echt een primaire uitgave. Mensen bezuinigen eerder op andere dingen."

Woon-werkverkeer

Mensen die weer wat vaker naar de kantoor gaan en daarvoor de auto pakken, voelen de hoge brandstofprijzen in hun portemonnee. De 19 cent per kilometer die werknemers sinds 2006 van hun werkgever kunnen ontvangen is volgens Mariska Hustings, directeur van de Vereniging Zakelijke Rijders, al lang niet meer toereikend.

"We hebben vorig jaar november een berekening gemaakt, en we komen uit op een bedrag van 0,24 cent per kilometer. Het gaat namelijk niet alleen om woon-werkverkeer, maar veel mensen maken ook in hun eigen auto zakelijke kilometers voor de baas."

Verhoging reiskostenvergoeding?

Mariska Hustings zou graag zien dat de reiskostenvergoeding voor werknemers omhoog gaat. "Het is vorm van een diefstal, de werknemer betaalt ervoor. Er zijn misschien mensen met een lease-auto, maar 3,4 miljoen mensen maken zakelijke kilometers. Dan hoor je toch vaak dat de werkgever zegt: 'Je hebt een auto, pak die maar'."

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zet zijn vraagtekens bij de verhoging: "De vraag is of je die verhoging moet geven. Uiteindelijk willen we ook dat mensen minder gaan rijden of voor duurzamere opties, zoals de trein, kiezen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie