Binnenland
AVROTROS

Miljarden voor oplossen onderwijsachterstanden: 'Er moet gewerkt worden aan de uitvoering'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Miljarden voor oplossen onderwijsachterstanden: 'Er moet gewerkt worden aan de uitvoering'

Met zo'n 8,5 miljard euro in tweeënhalf jaar moeten de achterstanden in het onderwijs, die door corona zijn ontstaan, worden weggewerkt. Dat gebeurt allemaal in het Nationaal Programma tegen Onderwijs-achterstanden, dat de ministers Slob en Van Engelshoven vanmiddag in een persconferentie presenteerden. Directeur Aziem Jarmohamed van de Imeldaschool in Rotterdam-Noord is blij, maar heeft kanttekeningen. "Ik kan dit niet uitrollen zonder extra personeel", zegt hij in Stax&Toine.

Jarmohamed noemt het Nationaal Programma in een eerste reactie 'een mooi en fantastisch plan'. Tegelijkertijd is het volgens de schooldirecteur slechts een 'pleister op de wond'. "De structurele problemen heb ik hiermee niet opgelost. De mensen die nu thuiszitten met een hbo-opleiding, wil ik laten omscholen tot leerkracht. Zodat ik hen kan benaderen of ze het onderwijs in willen. We moeten het vak aantrekkelijker maken."

Mentale gezondheid

Hij benadrukt dat het daarbij niet alleen om het verbeteren van de onderwijskwaliteit gaat. "Kinderen hebben achterstand opgelopen, dat klopt", zegt Jarmohamed. "Maar wat belangrijker is, is de mentale gezondheid, en het geloof in eigen kunnen van kinderen. Daar is wel iets in aangetast."

Daarbij is het de vraag hoe het Nationaal Programma tegen Onderwijsachterstanden vorm gaat krijgen. "Je kunt dit plan uitrollen, maar niet zonder extra personeel", verzucht Jarmohamed. "Wat meneer Slob nu vraagt, is om huidig personeel ook in de zomer door te laten gaan. Maar dan overvraag je de docenten."

Micro-niveau

Onderwijssocioloog Iliass el Hadioui (Erasmus Universiteit & Vrije Universiteit) ziet dat de plannen nu vooral in grote lijnen geschetst zijn. "Dat biedt ruimte voor scholen om het op micro-niveau invulling te geven."

De verschillen tussen scholen én leerlingen krijgen in de plannen van demissionair ministers Slob en Van Engelshoven aandacht. Een basisschool krijgt gemiddeld 180.000 euro, een middelbare school zelfs 1,3 miljoen euro. Dat bedrag kan per school verschillen, afhankelijk van hoe groot de achterstand is. El Hadioui: "Je kunt dus een school in Rotterdam hebben, waar misschien 80% vertraging heeft, terwijl dat een wijk verder misschien maar voor 20% van de leerlingen geldt."

Het Nationaal Programma komt uitgebreid aan bod in Stax&Toine. Luister hier het hele gesprek met verschillende experts terug:

Nationaal Programma tegen Onderwijsachterstanden


Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie