Binnenland
NOS

Podcast De Stemming: leidt nieuwe D66-strategie weer tot succes?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Stemming: leidt nieuwe D66-strategie weer tot succes?

Het lijkt D66 te lukken om de benoeming van burgemeesters uit de grondwet te krijgen, maar het is nog de vraag of het ook leidt tot een door de bevolking gekozen burgemeester. Een mager resultaat, reageert Joost Vullings in De Stemming van Vullings en Van Weezel. "Het haalt alleen een blokkade weg, het regelt nog niets. Daarvoor heeft D66 in de kabinetsformatie wel het referendum ingeleverd. Ik heb dat vanaf het begin een heel magere paragraaf gevonden."

Volgens Max van Weezel heeft D66 geleerd van het verleden. "Alexander Pechtold heeft wel eens gezegd dat zijn partij te veel blauwtjes heeft gelopen met de staatsrechtelijke hervormingen. Denk aan Ed van Thijn, die in de Eerste Kamer de deconstitutionalisering van de burgemeester tegenhield. Dat ging mis omdat D66 enorm powerplay speelde door te dreigen om het kabinet op te blazen."

{podcast audio="66326" caption="De Stemming van Vullings en Van Weezel: 'Rare strategie van D66'" }

D66 heeft de toon daarom gematigd. "Ze hebben daarvan geleerd dat je er minder over moet praten, maar meer moet doen. Dat is al een keer heel goed gelukt met het plan om de rol van de Koning te verwijderen uit de kabinetsformatie. Er zijn nu al twee kabinetten gevormd zonder dat de Koning daarbij aan te pas kwam. Die formule proberen ze nu weer toe te passen bij de gekozen burgemeester."

Vullings denkt dat het nog heel ingewikkeld wordt om de gekozen burgemeester daadwerkelijk in te voeren. "Er zijn partijen die nog steeds faliekant tegen zijn, andere willen de burgemeester door de gemeenteraad laten kiezen of direct door het volk. Er is geen consensus over en het is nog een heel lange weg om dat voor elkaar te krijgen."

Verder in De Stemming

Van Weezel vraagt zich af hoe lang premier Rutte, die zelf zegt niet weg te willen, de internationale roep om zijn komst naar Brussel nog kan weerstaan. In Rutte wordt de verbinder gezien die in de Europese Unie nodig is.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers baarde opzien met zijn waarschuwingen voor een nieuw multicultureel drama met de komst van duizenden Oost-Europeanen naar Nederland. Vulling vermoedt dat het onderdeel is van de campagne die de ChristenUnie gaat voeren voor de Europese verkiezingen.

Ster advertentie
Ster advertentie