Binnenland
NOSNTR

Bedreiger arts opgepakt: 'Ik laat me niet monddood maken'

  1. Nieuwschevron right
  2. Bedreiger arts opgepakt: 'Ik laat me niet monddood maken'

De bedreiger van huisarts in opleiding Bernard Leenstra is opgepakt. Een 21-jarige man uit Hoekse Waard zou hem eind vorig jaar met de dood hebben bedreigd. In NOS Nieuws en Co sprak verslaggever Jeroen de Jager met Leenstra.

Video niet beschikbaar

"Het gekke is, in die twee jaar dat ik me meng in de discussies, ben ik al heel wat gewend. Op een rare manier wen je eraan, maar ik ben wel opgelucht dat hij is opgepakt", zei Leenstra.

Anoniem

"Ik wil heel graag dat we het hierover gaan hebben. Niet zozeer over deze zaak, maar over wat hier dus gebeurt. Politici en artsen die bedreigd worden. Ik wil graag weten wat gaan we daaraan doen. Hoe gaan we dit oplossen. Ik heb niet de illusie dat we dit soort bedreigingen kunnen uitbannen, maar ik heb wel het gevoel dat het verhardt. En ik zou graag gedragswetenschappers bijvoorbeeld willen vragen wat gaan we hier nu mee doen. Hoe gaan we de geest als het ware weer terug in de fles krijgen", vroeg Leenstra zich hardop af.

"Kunnen we niet eens kijken naar die anonieme accounts die veel onzin op sociale media verspreiden. Moeten we dat wel willen, kunnen we daar iets aan doen. Maar ook het vrijelijk spuien van desinformatie. De ellende waar we nu in zitten komt deels door die desinformatie. Je geeft die mensen een stok om mee te slaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik heb een collega die ook bezig is met vaccins naar arme landen krijgen. Die heeft dat moeten bekopen met brandstichting van zijn praktijk met een kogel door de voordeur. Dus het blijft niet alleen bij bedreigingen via het internet. Nadat ik hoorde wat de impact was op het gezin van mijn collega dacht ik: mijn hemel, waar zijn mensen toch mee bezig", aldus Leenstra.

Monddood

"Ik wilde even dimmen, maar dat is ook precies wat ze willen. Dat is waar ze op uit zijn, jou monddood maken. Dat ga ik niet laten gebeuren. Ik wil niet dat populisme mensen straks gaat informeren op sociale media. Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die alleen maar hun informatie halen via sociale media, dus we moeten onze stem daar laten klinken. Ik zal dat ook blijven doen."

Leenstra: "Het is ook niet dat ik radicale dingen roep, ik probeer alleen maar genuanceerd, simpel uit te leggen wat bijvoorbeeld het OMT adviseert, of waarom vaccins werken, of waarom de coronamaatregelen nuttig zijn. Ik ga blijven uitleg geven, maar ook vooral blijven luisteren. Heel veel mensen hebben angst en vragen en die moet je serieus nemen. Dat is het beste wat ik kan doen. En dan is het aan de gedragswetenschappers en wellicht ook aan Den Haag om te kijken wat doen we nu met de mensen die echt de grens overgaan."

n&co bernard leenstra

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie