Binnenland
NOS

Nederlanders staan positiever tegenover de LHB-gemeenschap: 'Maar in recente jaren geen toename'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders staan positiever tegenover de LHB-gemeenschap: 'Maar in recente jaren geen toename'

Nederlanders zijn de afgelopen vijftien jaar positiever gaan denken over homo- en biseksualiteit. Dat constateert het Sociaal Cultureel Planbureau vandaag in een rapport. Onderzoeker Willem Huijink vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over de positieve én negatieve ontwikkelingen.

"De toename lijkt wel recent te zijn afgevlakt. Als het gaat om de acceptatie van homo- en biseksualiteit in de openbaarheid dan is de acceptatie beperkter. Dan heb ik het over bijvoorbeeld twee mannen die hand in hand lopen over straat. En onder groepen waar geloof een belangrijke rol speelt zie je dat alles rondom homo- en biseksualiteit en genderdiversiteit gevoeliger liggen", stelt Huijink.

Transgender

"We hebben ook gekeken naar de acceptatie van transgenders. Hetzelfde beeld komt naar voren. Op de langere termijn zie je dat de opvattingen positiever zijn geworden, tegelijkertijd in recente jaren geen toename. En gemiddeld genomen zijn de houdingen negatiever ten opzichte van transgenders in vergelijking met de houdingen ten opzichte van homo- en biseksualiteit", zegt Huijink.

"Bijvoorbeeld de acceptatie van een transgender docent is beperkter dan een docent die LHB'er is. Eén op de tien ouders geeft aan er echt problemen mee te hebben als de docent van hun kind transgender zou zijn. Er is gewoon minder bekendheid. Mensen vinden het moeilijk als dingen niet goed in hokjes zijn te plaatsen."

Ervaringen

"Het gaat om de gemiddelde opvattingen van de Nederlandse bevolking. Dat is niet hetzelfde als de ervaringen van de LHBTI+-gemeenschap zelf. We weten uit vorig onderzoek dat die vaker ongelukkig zijn, meer gepest worden, meer suïcidaal zijn. Dat de opvattingen positiever zijn geworden is op zichzelf positief, maar dat is niet het hele verhaal. De ervaringen zijn nog steeds gemiddeld genomen negatiever dan bij heteroseksuele of cisgender personen. Dus we zijn er nog zeker niet", aldus Huijink.

r1jn SCP

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie