Binnenland

Witte de With fout? 'Dan kun je geen enkele 17e-eeuwer herdenken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Witte de With fout? 'Dan kun je geen enkele 17e-eeuwer herdenken'

[NOS] De naam van zeeofficier Witte de With staat ter discussie. Was het wel kies wat hij deed in dienst van de VOC? Maritiem historicus Ronald Prud'homme vindt dat je De With daar niet op af kunt rekenen.

Het kunstcentrum Witte de With in Rotterdam gaat van naam veranderen. Een groep kunstenaars vindt hem namelijk een 'foute zeeheld'. Witte de With (1599-1658) beleefde zijn meest actieve jaren in de eerste helft van de 17e eeuw.

Plunderingen

"Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de verovering van de Zilvervloot onder leiding van Piet Hein'', zegt Prud'homme in Met het Oog op Morgen. Ook bij een zeeslag in 1653 bleef hij als enige Nederlandse bevelhebber in de strijd: "Hij zorgde dat we geen geweldige nederlaag leden. Hij heeft ervoor gezorgd dat Nederland onafhankelijk kon blijven."
Maar De With was ook een ruwe zeeman, die niet geliefd was. In zijn jonge jaren was hij betrokken bij VOC-plunderingen en later trad hij bij de marine hard op tegen Portugezen in Brazilië.

Bevelhebbers

"Dat was wel in oorlogstijd", legt Prud'homme uit. "En we kunnen nu terugkijken naar wat hij in Indië heeft gedaan, maar hij was toen nog erg jong en laag in rang. Als je daar aanstoot aan neemt, zou ik eerder naar de bevelhebbers kijken."
De naamswijziging van het kunstcentrum, heeft volgens Prud'homme niet veel zin: "Je zou het centrum ook naar een kunstenaar kunnen noemen, Rembrandt bijvoorbeeld. Maar Rembrandt gebruikte verfstoffen die slaven uit het Caribisch gebied haalden. Ik denk dat je dan geen enkele 17e eeuwer meer kunt herdenken."

Wie was Witte de With?

Ster advertentie
Ster advertentie