Binnenland
AVROTROS

De belangrijkste vragen en antwoorden over de 2G-maatregel

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De belangrijkste vragen en antwoorden over de 2G-maatregel

Om de oplopende coronacijfers zo snel mogelijk te drukken adviseert het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet een korte lockdown in te voeren. Daar komt nog eens het advies bovenop om daarna de 2G-maatregel in te voeren. Veldepidemioloog Amrish Baidjoe geeft het antwoord op de vijf belangrijkste vragen hierop.

1. Wat houdt de 2G-maatregel in?

"Dat houdt in dat je als burger alleen bij bepaalde elementen kan deelnemen, zoals restaurants, horeca en wellicht meer facetten, als je of gevaccineerd of genezen bent verklaart en dat kunt aantonen. Een negatieve test is niet meer valide."

2. Welk effect moet dat opleveren?

"Dat is onzeker. Het is een maatregel waar aan wordt gedacht, omdat de situatie op dit moment zeer ernstig is en de grootste hoeveelheid mensen die nu op de IC liggen met name mensen zijn die niet gevaccineerd zijn."

3. In andere landen, zoals Duitsland is deze maatregel al van kracht. Levert het inderdaad de gewenste effecten op?

"Dat is moeilijk te zeggen. De landen verschillen op dit moment onderling en de situatie in alle landen staat er niet goed voor. Ook in Duitsland zien we een sterk aantal stijgende besmettingen. Wat men hoopt met deze maatregel is om die stijging minder snel te laten gaan en daarmee extra druk op de zorg te voorkomen."

4. Op welke plekken moet deze 2G-maatregel worden ingezet om het effect te laten hebben?

"De maatregel moet met name worden ingezet op plekken waar veel mensen mixen en moeilijk afstand kunnen houden en waar je niet van tevoren het overzicht hebt van wie er komen. Dat zijn plekken, zoals de horeca en dierentuinen. Eigenlijk het grotere deel van het openbare leven waar wij gezamenlijk aan deelnemen. Horeca staat met stipt op één."

5. Veel landen doen dit dus al. Is Nederland te laat met deze maatregel?

"Nederland is te laat met heel veel maatregelen. Deze maatregel moet wel onderdeel uitmaken van een strategie van een routekaart, waarbij we weten hoe lang deze maatregel dan nodig zullen hebben. Daarin moet ook mee worden genomen aan welke condities we moeten voldoen om hem ook weer te kunnen laten varen."

Ster advertentie
Ster advertentie