Naar homepage
Binnenland

Hoeveel mensen hebben voor de tweede keer corona gekregen? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel mensen hebben voor de tweede keer corona gekregen? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Naar aanleiding van de strengere coronamaatregelen die vanavond om 22:00 uur ingaan is er bij Stax&Toine een XL-spreekuur. GZ-psycholoog bij iPractice Gijs Coppens en vaste huisarts Roy Beijaert beantwoordden de vragen. Dit is een selectie uit de vragen die gesteld zijn.

Marijn - Pubers zitten in de klas op elkaars lip en mogen buiten met maximaal 2 personen. Hoe zit dat?

Dit is een ontzettende paradox, vertelt huisarts Roy. "In de naleving is dit ontzettend lastig. Je moet goed je best doen om de maatregelen te snappen en dit te vertalen hoe je hier op moet reageren in het dagelijks leven."

Paul - Waarom wordt het aantal positieve testen niet standaard afgezet tegen het totaal aantal afgenomen testen?

Dit is zeker waar vertelt Beijaert. Mogelijk wordt dit niet gedaan omdat het lastig is om in kaart te brengen. "Je wil natuurlijk de verhoudingen weten tussen het aantal afgenomen testen en het aantal besmettingen."

Anne - Kinderen die voor het eerst naar school gaan leren dat andere mensen eng zijn. Hoe pak je het aan als ouder?

De effecten bij jonge kinderen valt het mee, vertelt psycholoog Gijs Coppens. "Het gaat vooral om het verhaal dat je als ouder of onderwijzer brengt. Over de jongere kinderen hoef je je niet al te veel zorgen te maken, mits de thuissituatie goed en stabiel is."

Hagg - Je hoort veel over onderzoek van rioolwater, waarom dan allemaal teststraten bouwen en niet gewoon corona in ontlasting of urine opsturen?

Alles heeft te maken met snelheid, met een zogenaamde neusswap in een teststraat gaat het het snelst. Wanneer er onderzoek wordt gedaan door middel van het riool zou dit meer tijd in beslag nemen.

Teun - Hoeveel mensen hebben voor de twee keer corona gekregen?

Vooralsnog zijn er in Nederland rond de 25 mensen die twee keer corona hebben gekregen. Vaak hebben deze mensen onderliggende klachten zoals een chemotherapie bijvoorbeeld.

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app of mail naar staxentoine@avrotros.nl. Wie weet hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16.00 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie