Binnenland

Correspondent over Sint Maarten: 'Het lijkt wel een oorlogsgebied'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Correspondent over Sint Maarten: 'Het lijkt wel een oorlogsgebied'

[NOS] De hulpdiensten zijn erin geslaagd om voor het eerst een vliegtuig op de vernielde luchthaven van Sint-Maarten te laten landen. Het was riskant, want vanwege de orkaan Irma is de verkeerstoren van het vliegveld niet meer operationeel.

Het gaat om een klein testvliegtuig van de kustwacht van Curaçao, dat gebruikt is om te kijken of landen überhaupt mogelijk was. "Wat hij nu bij zich heeft is klein detachement van extra politieagenten. Maar het belangrijkste voor mij is dat ik weet dat het vliegveld veilig is", zegt marinecommandant De Vin.

Vrijdagochtend om 11.00 uur Nederlandse tijd landt er nog een toestel van de kustwacht op Sint-Maarten. Alleen vliegtuigen die zonder hulp van de verkeerstoren zelfstandig kunnen landen, kunnen er terecht. Pas zaterdagochtend wordt het eerste toestel met extra militairen en hulpgoederen uit Nederland verwacht.

Plunderingen

Onze correspondent Dick Drayer vaart mee met de marine in de buurt van Sint Maarten. Gisteren was hij op het eiland. Het schip brengt hulpgoederen op de kade van de haven. Deze haven van Philipsburg is ook zwaar beschadigd geraakt door de orkaan. Door ongeregeldheden en plunderingen wordt het verder verspreiden van de goederen bemoeilijkt.

Jose

Overigens is het luchtruim niet lang open, vanwege de komst van orkaan Jose. "Ik verwacht dat we tot zaterdagavond op Sint-Maarten kunnen vliegen. Daarna sluit het zich weer vanwege Jose, moet de schade weer worden opgenomen en voordat het dan weer kan worden opengesteld is het wellicht woensdag", zegt De Vin.

Ondertussen is marineschip Zr. Ms. Zeeland afgemeerd in de haven van Sint-Maarten. Het uitladen van de hulpgoederen is begonnen, meldt commandant Van der Kamp. Het schip heeft naast goederen ook een helikopter aan boord.Eerder bracht ook het marineschip Zr. Ms. Pelikaan hulpgoederen op de kade. De haven van Philipsburg is zwaar beschadigd geraakt door de orkaan en vanwege ongeregeldheden en plunderingen wordt het verder verspreiden van de goederen bemoeilijkt.

Lees ook: Orkaan Jose wint aan kracht

Ster advertentie
Ster advertentie