Binnenland

Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door datajournalist Reinier Tromp. Dit is een selectie uit alle vragen.

Willemijn — Zijn de corona sterfgevallen vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid?

"Ja, vanaf het begin is duidelijk te zien dat deze groep het meest kwetsbaar is. Vaak hebben oudere mensen onderliggende aandoeningen, dit maakt ze vatbaarder voor het corona virus. Uiteindelijk leidt dit tot meer sterftegevallen binnen deze groep mensen. In de data is te zien dat mensen boven de 65 jaar meer gevaar lopen, dit gevaar stijgt hoe ouder mensen worden."

Janet — Kan ik nog naar de sportschool, hoe is het aantal besmettingen in sportscholen daar?

"Het bron- en contact-onderzoek van de GGD vraagt waar mensen ze allemaal geweest zijn. Uit die data blijkt sportscholen 4% van de besmettingen verantwoordelijk zijn. Het werk is verantwoordelijk voor 12% van de besmettingen, dus relatief gezien valt het erg mee. Maar het brononderzoek is erg lastig, van 70% van de besmettingen is het niet duidelijk waar het opgelopen is."

Kurt — In Engeland komt het vaccin er voorlopig niet. Simpelweg omdat ze er niet uit komen. Is dat ook de reden dat het zo stil is rondom dat thema?

"Een vaccinatieproces is opgedeeld in drie fases. In de derde fase kan pas worden gesteld of het daadwerkelijk werkt. Het testen op mensen kan pas worden gedaan in de laatste fase van het onderzoek. Dat maakt het erg lastig want pas vlak voordat het vaccin klaar is, weten we of het werkt. De verwachting is dat het nog wel een jaar kan duren voordat er een vaccin is."

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie