Binnenland
AVROTROS

Feit of Fictie: 'Met de helft van alle aangiftes wordt niets gedaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Met de helft van alle aangiftes wordt niets gedaan'

In aanloop naar de verkiezingen roepen partijen van alles om stemmen binnen te halen. Je mag er vanuit gaan dat wat zij zeggen dan klopt, maar is het ook zo? SP-leider Lilian Marijnissen zegt in een verkiezingsspotje vol ongeloof dat 'de helft van de aangiftes bij de politie in de la belandt'. Heeft zij daar gelijk in?

Feit of Fictie: 'Helft van aangiftes verdwijnt in de la'

De beste bron om deze uitspraak te checken is natuurlijk de Nationale Politie. Maar dat orgaan wil alleen per mail algemene cijfers verstrekken. Ze willen niet telefonisch reageren, omdat de politie niet in verband gebracht wil worden met een politieke partij. Cijfers over aangiftes zijn wel bekend. Meerdere journalisten hebben artikelen geschreven over deze situatie.

AD-verslaggever Peter Winterman stuitte vorige zomer op aangiftecijfers in een intern politietijdschrift. Hij bevestigt de uitspraak van Marijnissen: "Er zijn ongeveer een miljoen geregistreerde misdrijven. In 2016 waren dat er 930.000. Lang niet al die zaken worden opgepakt door de politie. Het zijn ook veel kleine zaken, zoals een fietsendiefstal of een vernieling. Hierbij is geen daderindicatie. Dan doet de politie er in principe niks mee."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aangifte in la, maar: wel geregistreerd

Priscilla Tienkamp van data-onderzoeksbureau Local Focus vroeg eind vorig jaar cijfers op bij de politie en zij herkent zich in het verhaal van Winterman. "Van die aangiftes worden 511.000 niet opgevolgd. Dat is ongeveer 56%. Dat betekent dat ze in de spreekwoordelijke la belanden."

Het is echter wel goed om er een nuance bij aan te brengen, want ook al worden niet alle aangiftes opgevolgd, ze worden wel allemaal geregistreerd. "Daar kan de politie allerlei analyses op uitvoeren. Zo kunnen ze ontdekken dat er in een bepaalde straat veel inbraken worden gepleegd. Dan kan de politie meer surveilleren. Het betekent dus niet dat er helemaal niets met een aangifte gedaan wordt. Het kan wel degelijk leiden tot een opsporing."

Geen vervolging als dader bekend is

In bovenstaande gevallen is het niet opvolgen van aangiftes niet wenselijk, maar het is lastig een fietsendief op te sporen zonder aanknopingspunten. Toch deed Peter Winterman al eerder een meer schokkende ontdekking. "Vlak voor dat ik bovenstaande cijfers boven water had, heb ik geschreven over Amsterdam en Rotterdam. Daar zijn grote personeelstekorten. En daar bleven veel zaken liggen waar de dader wel in beeld is. Dat is natuurlijk nog veel ernstiger. In 2016 waren waren dat bijna 17.000 zaken. Dan is er wel daderindicatie, maar dan heeft de politie geen verdere capaciteiten om de zaak verder uit te zoeken."

Bovenstaande is eerder uitzondering dan regel. Maar het staat vast dat meer dan de helft van de aangiftes niet opgevolgd worden door de politie. Of het nou komt door personeelstekort of door het uitblijven van een daderindicatie, feit blijft dat veel aangiftes op de plank blijven liggen.

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie