Binnenland

Commandant der Strijdkrachten: Nederland zet nog meer troepen klaar voor de NAVO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commandant der Strijdkrachten: Nederland zet nog meer troepen klaar voor de NAVO

De staat van verhoogde paraatheid waarin de Nederlandse troepen zich sinds de Russische inval in Oekraïne bevinden, kan nog verder worden opgeschaald. Dat zei de Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim dinsdagochtend in Sven op 1. "We hebben een extra fregat, een onderzeeboot en een aantal helikopters beschikbaar gesteld, mocht de NAVO daar een beroep op doen."

De tweehonderd stingers - draagbare luchtdoelraketten - die Nederland aan Oekraïne levert, zijn ter plaatse en worden momenteel uitgedeeld aan het Oekraïense Leger, bevestigt Eichelsheim. "Ze kunnen worden ingezet tegen vliegtuigen en helikopters." Dat is precies waar de Oekraïners behoefte aan hebben volgens de Commandant der Strijdkrachten. "Ik laat me niet uit over waar de wapens zijn afgeleverd. Het is nu aan de Oekraïners om te besluiten waar ze de stingers inzetten."

Investering in Defensie

Eichelsheim juicht de extra investeringen in Defensie, waar de Tweede Kamer gisteren met een ruime meerderheid mee instemde, van harte toe. Het zal volgens hem enkele jaren duren voordat de krijgsmacht het gewenste niveau heeft bereikt. Wel moeten de aanbestedingsregels voor de aankoop en productie van materieel dan worden versoepeld. "Het kost tijd om de bureaucratie rond dat proces rond te krijgen. Ik stel voor dat we om de tafel gaan om te kijken wat deze situatie naar de toekomst toe betekent", aldus Eichelsheim.

NAVO

Maandag werd bekend dat Nederland 150 luchtmobiele militairen naar Roemenië stuurt om daar aan een NAVO-oefening deel te nemen. "Binnen het bondgenootschap moet je laten zien dat je gezamenlijk optreedt om je verdediging en afschrikking op orde te brengen en daar is deze oefening een onderdeel van", zegt Eichelsheim daarover.

In het kader van de afschrikking is Nederland momenteel met Duitsland aan het onderzoeken of de twee landen patriots - luchtverdedigingssystemen - kunnen inzetten in Slowakije. "Zo kunnen we de luchtverdediging in het NAVO-gebied in zijn totaliteit opzetten."

Als het onderzoek positieve resultaten oplevert, verwacht Eichelsheim de patriots binnen enkele weken richting Slowakije te kunnen sturen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie