Binnenland

PSV - Ajax: wordt de topper een kampioenswedstrijd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PSV - Ajax: wordt de topper een kampioenswedstrijd?

De topper van dit weekend is door het mogelijke kampioenschap van PSV een van de meest beladen toppers in tijden. Het moet gek lopen als PSV geen kampioen wordt dit jaar, maar tegen rivaal Ajax kampioen worden is een tweede kers op de taart. De Amsterdammers zullen er dus alles aan doen het kampioenschap te weerhouden.

Wordt PSV zondag kampioen? Een terugblik naar de salonremise van 2003

De aanloop

Op basis van de vorm van de twee ploegen kan er niet direct een winnaar worden aangewezen. Beide ploegen behaalden namelijk twaalf punten uit de laatste vijf wedstrijden. De Eindhovenaren verloren alleen van provinciegenoot Willem II. In Tilburg wist PSV niet te scoren en kregen ze liefst vijf goals om de oren.

Toch is de verdere aanloop van PSV naar deze topper geen verkeerde. Afgelopen weekend kwam de ploeg in Alkmaar knap terug van een 2-0 achterstand. Daarvoor wonnen ze thuis met 5-1 van NAC Breda. 3-0 van VVV-Venlo en ook FC Utrecht moest door een 3-0 nederlaag het hoofd buigen.

NOS Langs de Lijn

De topper begint zondag om 16.45 uur. Verslag van deze en de andere wedstrijden hoor je vanaf 14.00 uur bij NOS Langs de Lijn.

De Amsterdammers verloren in de laatste vijf wedstrijden alleen van Vitesse. Het is een opvallend resultaat daar de Arnhemmers hopeloos uit vorm waren en daardoor deze week ook hun coach ontsloegen.



Verder wist Ajax de strijd om de Griekse mythologie naar zich toe te trekken door van Heracles en Sparta te winnen. En ook het hoge noorden moest het afleggen, want zowel SC Heerenveen en FC Groningen verloren van de Amsterdammers.

Onderling resultaat

Eerder dit jaar wist Ajax de club uit Eindhoven nog met 3-0 te verslaan. PSV kwam er in december weinig aan te pas in een wedstrijd waar ook Ajax pas in de tweede helft tot scoren kwam. Bijna een jaar geleden werd er in Eindhoven ook de wedstrijd PSV-Ajax gespeeld. Toen wonnen de Eindhovenaren met 1-0 van Ajax door een vrije trap van Locadia.

In 2016 waren het de Ajacieden die het meeste uit de duels in de eredivisie haalden. In de hoofdstad werd er namelijk gelijk gespeeld en in Eindhoven wisten de Amsterdammers zelfs te winnen.

Doelsaldo

Hoewel PSV ruim bovenaan staat in de eredivisie is het niet de ploeg met het de meest gescoorde doelpunten op naam. En ook niet de ploeg met de minste goals tegen. Die 'titels' gaan beide naar Ajax.

De Eindhovenaren weten de punten dus effectiever bij elkaar te sprokkelen dan de ploeg uit Amsterdam. Nu is het nog de vraag of die effectiviteit afdoende is om dit weekend al kampioen te worden, wat denk jij?

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie