Binnenland

Tbs'ers in kliniek De Kijvelanden staken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tbs'ers in kliniek De Kijvelanden staken

[NOS] In tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal gaan vandaag zo'n 25 tbs'ers in staking. Ze klagen over onveiligheid en personeelstekort in de kliniek.

In De Kijvelanden werd vorige maand een sociotherapeut aangevallen en doodgestoken door een van de bewoners en dat incident heeft voor veel onrust gezorgd. De tbs'ers zijn opgeroepen op zachte wijze te staken, zegt advocaat Floris Holthuis.

"Ze doen niet mee aan het activiteitenprogramma of het programma dat voor ze geldt." De achterliggende reden is serieus, zegt hij.

Onrust

Holthuis vertegenwoordigt verschillende cliënten in de kliniek. Maar hij merkt dat er onrust is onder zowel de patiënten als het personeel. "Dat zal te maken hebben met het laatste incident. We krijgen signalen dat ook het personeel zegt dat de maat vol is. Ze zouden het liefst geen heel zware gevallen meer opnemen."

Doordat er te weinig gekwalificeerd personeel is, voelen bewoners in klinieken in Nederland zich overgeleverd aan willekeur. Ze klagen ook over het hoge personeelsverloop.

"We hebben geregeld patiënten die klagen dat ze in een jaar drie of vier verschillende hoofden behandeling hebben. Patiënten voelen zich niet voldoende gehoord. Je moet er niet aan denken dat er meer zware incidenten komen in de toekomst", zegt Holthuis.

Ster advertentie
Ster advertentie