Binnenland
AVROTROS

Daklozenopvang zit vol: 'We hebben echt meer betaalbare woningen nodig'

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Daklozenopvang zit vol: 'We hebben echt meer betaalbare woningen nodig'

Het aantal daklozen in Nederland is in 10 jaar tijd verdubbeld naar bijna 40.000 mensen en de noodopvang voor daklozen zit overvol. Valente, de landelijke organisatie voor de opvang, luidt de noodklok. "De opvang zit vol. Als je vanavond thuis komt en je vriend heeft de sloten vervangen, mag je heel blij zijn als je bij een moeder, een vriend of een kennis terecht kunt", zegt Rina Beers van Valente in Stax&Toine.

Valente wil graag met het woningtekort afrekeningen. "We hebben gewoon een regeringsprogramma nodig waar het bouwen van extra betaalbare woningen centraal staat. In Purmerend duurt het bijvoorbeeld 12 jaar voordat je een woning hebt", zegt Beers. "Met toenemende mate zie je mensen buiten slapen. Of slapen in de auto, of dat mensen tuinhuisjes van volkstuinen openbreken om in te kunnen slapen."

Slaapzalen

"Als je belt naar een opvang, ook als zwangere vrouw of als vrouw met twee kinderen, dan is de kans heel groot dat er gewoon geen plek voor je is", zegt Beers. Ze ziet daklozen die kunnen intrekken bij een kennis of familie, maar als daar geen einddatum aan vastzit, gaat dat op den duur voor problemen zorgen.

"Dan gaan mensen een beroep doen op iets anders. Dat kan een opvang zijn, een vakantiehuisje. Of een kelderbox, ergens onderin een flat. Je ziet dan dat mensen echt wanhopig opzoek gaan."

Mocht je wel een opvang terecht kunnen, dan is dat op zijn zachts gezegd geen pretje. "Het beeld dat je van een opvang niet beter wordt, maar slechter, dat is waar. Lawaaierig, een slaapzaal met 10 mensen, een onveilig gevoel. Denk maar niet dat je daar uitgerust wakker wordt de volgende dag. Van die slaapzalen willen we echt af."

'Toen was het anders'

In 2015 raakte Wim Eickholt dakloos. "Toen was het nog anders. Het was het laatste jaar dat de wachtlijsten nog niet zo hoog waren. De wachttijd voor een woning was 3 maanden en ik kon in de opvang geholpen worden met mijn alcoholisme."

Inmiddels woont hij weer op zichzelf. "Maar sinds 2015 is het zo ontzettend gekelderd. Er zijn geen sociale huurwoningen meer. Ze zijn onbetaalbaar geworden, en er is geen doorstroom."

Maar inmiddels woont Eickholt in Zwolle, maar het stempel van ex-dakloze blijft wel op hem plakken. "Vooral bij sollicitaties. Dan worden ex-verslaafde en ex-dakloze in een zin genoemd. Van dat stigma kom je nooit meer af. Ik heb daarom besloten om het maar te omarmen."

Aantal daklozen toegenomen

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie