Binnenland
MAX

Pandjeshuizen zien vaker mensen die rekeningen niet meer kunnen betalen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pandjeshuizen zien vaker mensen die rekeningen niet meer kunnen betalen

Pandjeshuizen zien steeds meer nieuwe klanten. Steeds vaker zijn dat mensen die de rekeningen niet meer kunnen betalen door de inflatie of door de gigantische energierekeningen. Berthold Bakker is CEO van Used Products en hij legt in Villa VdB uit dat dit een teken aan de wand is.

Video niet beschikbaar

Vooral mensen die graag iets willen verpanden melden zich vaker. Verpanden is het inleveren van spullen tegen een bepaald bedrag. Iemand heeft dan twee maanden het recht om iets terug te kopen. "We merken heel duidelijk een stijging, vooral bij de verpanding. Dus de mensen die graag iets terug willen kopen", aldus Bakker.

iPhone

Medewerkers van de pandjeshuizen krijgen verschillende verhalen te horen. Maar er zijn ook mensen die liever niet vertellen wat de situatie is. "We doen dit werk al vijventwintig jaar en kunnen de verhalen van mensen redelijk goed inschatten", vertelt Bakker. Maar er zijn ook mensen die wel zeggen wat er scheelt. Bakker vertelt wat zijn mensen aan de balie te horen krijgen: "Bijvoorbeeld mensen die zeggen: ik heb twee weken geleden voor duizend euro de allernieuwste iPhone gekocht en dat had ik niet moeten doen want ik heb nu een factuur gekregen die ik echt nog even moet betalen. Dus moet ik ervoor kiezen om de iPhone te verkopen".

Lijn

Bakker verwacht dat meer mensen geldproblemen komen. "Op alle verhalen die we te horen krijgen van klanten, daar is wel een duidelijke lijn in te ontdekken." En dat zijn bedrijven dan geld verdient daaraan? Dat werkt twee kanten op, vindt hij. "Als we die dure iPhone kopen, dan zetten we het ook goedkoop te koop. Mensen met een krapper budget kunnen dan dus toch de nieuwste gadget kopen".

Ster advertentie
Ster advertentie