Binnenland

Zes terreuraanslagen in België verijdeld

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Zes terreuraanslagen in België verijdeld

[NOS] In België zijn sinds november 2014 minstens zes aanslagen verijdeld. Het zou bij de verijdelde aanslagen niet alleen om zogenoemde 'lone wolves' of 'home grown terrorists' gaan.

"Er kunnen zich ook nog altijd netwerken vormen", zegt Eric Jacobs, chef van de Belgische federale gerechtelijke politie van Brussel in de krant De Tijd. "We zijn op alles voorbereid. We zien wel een duidelijk profiel bij de daders. Het zijn vaak kleine criminelen die onvoldoende waren geïntegreerd in onze maatschappij."

Volgens Jacobs zijn de informanten in de plaatselijke gemeenschappen steeds belangrijker geworden. "Veel mensen uit de moslimgemeenschap zijn het niet eens met de terroristen en ze helpen de politie. Het is dus een verkeerd debat om over 'de islam' te spreken. Het gaat over een minderheid."

Parijs en Brussel

In en vanuit België, met name de Brusselse deelgemeente Molenbeek, zijn twee van de laatste terreuraanslagen voorbereid en gepleegd: die in Parijs van november vorig jaar en die van Brussel van maart dit jaar.

Jacobs zegt dat het leven in België is veranderd sinds de aanslagen in Brussel, waarbij 35 mensen om het leven kwamen. "Ik werk 32 jaar bij de politie, ook bij de speciale eenheden, en 2016 was mijn moeilijkste jaar ooit. Maar op dat moment word je meteen weer operationeel. Je hebt geen tijd om na te denken. We moesten de brandweer laten voorgaan, maar door het analyseren van de bewakingscamera's zagen we al snel dat er nog een reistas van de daders was achtergebleven. Dan moet het héél snel gaan. Sindsdien hebben we geen rustig moment meer gekend. Sinds 22 maart zijn er constant operaties en risico's die we moeten beheersen."

Ster advertentie
Ster advertentie