Binnenland
AVROTROS

'Volgens de prognoses dalen coronacijfers binnen twee weken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Volgens de prognoses dalen coronacijfers binnen twee weken'

Steeds meer ziekenhuizen zitten in het nauw. In het Erasmus MC in Rotterdam zijn de operatiekamers gesloten en worden alleen nog spoedoperaties uitgevoerd. En vanmiddag meldde het Martini Ziekenhuis in Groningen ook dat het acht operatiekamers heeft moeten sluiten, vanwege de toenemende stroom nieuwe coronapatiënten. Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede kondigde gisteravond een opnamestop af, al is die inmiddels weer opgeheven vanwege een verhoogde capaciteit.

Volgens Marino van Zelst, datajournalist bij corona-adviesgroep Red Team en onderzoeker aan Tilburg University, is de huidige situatie ontzettend ernstig. "We hebben nu eigenlijk de hoogste piek bereikt van de tweede golf, als je de tweede golf ziet vanaf oktober tot nu. De piek is lager dan in de eerste golf, maar destijds werd alle reguliere zorg maximaal afgeschaald. Daarbij is het ziekteverzuim in de zorg momenteel erg hoog, waardoor er minder capaciteit is."

Balanceren op randje

De datajournalist en onderzoeker legt uit dat de opnamestops van ziekenhuizen het gevolg is van het randje waarop we balanceren. "Operatiekamers worden gesloten, zodat men meer personeel op de IC kan inzetten. Het effect is dan dat de reguliere zorg minder kan doorgaan."

Van Zelst vertelt daarbij dat uit de modellen van het RIVM blijkt dat de piek van het aantal IC-opnames waarschijnlijk over een à twee weken is. "Dat betekent dat we nu in een piek qua besmettingen zitten, wat zich vertaalt in een piek in het aantal opnames. Op een gegeven zullen de besmettingen naar beneden gaan, maar daar zit altijd wat vertraging in. Volgens de prognoses zouden alle cijfers binnen twee weken moeten dalen."

Tegenstrijdige versoepelingen

Aan de ene kant sluiten ziekenhuizen hun operatiekamers, terwijl aan de andere kant op 28 april de terrassen opengaan. "Het gekke is inderdaad dat we versoepelingen aankondigen op het hoogste punt van de tweede golf. Maar op een gegeven moment moeten de vaccinaties zodanig effect hebben dat de cijfers echt wel dalen", stelt Van Zelst.

Het OMT had het volgens Van Zelst liever anders gezien. "Het OMT ziet liever eerst een daling in het aantal IC-opnames voordat we gaan versoepelen. Tegelijkertijd zegt het kabinet te willen anticiperen op het model dat zegt dat de cijfers volgende week omlaag gaan. Dat is dus de reden dat we volgende week gaan versoepelen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie